KPN eDivisie

eDivisie start uniek innovatietraject met Universiteit Twente

De edivisie en de Universiteit Twente starten een uniek innovatietraject om de prestaties van esporters te verbeteren. Esporters van Feyenoord en Heracles Almelo, die het vanaf 11 november tegen de overige eredivisieclubs opnemen in de landelijke EA SPORTS FIFA 20-competitie edivisie, nemen deel aan de eerste pilot.

In een speciaal esportslab op de campus van de Universiteit Twente wordt gewerkt aan het verbeteren van onder meer de reactietijd, inzicht, stressniveau en ruimtelijk inzicht van de esporters. De meeste esporters krijgen professionele begeleiding van de eredivisieclubs bij hun speltactiek, houding en fysiologie. Met de samenwerking met de Universiteit Twente wordt daar nu een wetenschappelijke component aan toegevoegd om zodoende de prestaties van de esporters te verbeteren.

PILOT OP WOENSDAG 30 OKTOBER

Op woensdag 30 oktober vond een eerste meetsessie met de esporters van Heracles Almelo en Feyenoord plaats. “We hebben een aantal psychologische metingen gedaan, zoals reactietijd, ruimtelijk inzicht, maar ook persoonlijkheid”, vertelt dr. Guido Bruinsma, Universiteit Twente-docent en vanuit de universiteit betrokken bij de pilot met de edivisie.

“Met wearable technology meten we de hartslag en het stressniveau van de eSporters en met eye tracking volgen we hun oogbewegingen op het scherm. Ook emotieherkenning speelt een belangrijke rol. Tegelijkertijd verzamelen we de data uit EA SPORTS FIFA 20 om uit te lezen hoe de esporter presteert. Het doel is de esporters op langere termijn te helpen zichzelf te optimaliseren voor de game en tegenstanders beter te analyseren. In het profvoetbal moet je ook weten waar je goed in bent, waar je tegenspeler goed in is en moet je het spelletje door en door kennen. Dat is hier niet anders.”

WERELDWIJD UNIEK

”Als edivisie willen we een actieve rol spelen in het verder verbeteren van het niveau van esporters”, vertelt Arnoud Schonis, Project Manager eSports bij de Eredivisie CV. “Met deze samenwerking blijven we voorloper in de wereld van esports. Hoe meer van onze spelers op het hoogste mondiale podium actief zijn, hoe beter dat is voor de uitstraling van onze competitie. Dit traject is wereldwijd uniek en uiterst innovatief en dat past uitstekend binnen onze kernwaarden. Wij zijn trots dat we samen met de Universiteit Twente wetenschappelijk onderbouwde adviezen kunnen leveren die direct van invloed zijn op de prestaties van esporters.”

DE UNIVERSITEIT TWENTE EN SPORTDATA

De Universiteit Twente zette afgelopen jaar al grote stappen met data-onderzoek binnen de topsport. Daar wordt nu dus esports aan toegevoegd. Sportdata in Twente kwam in een stroomversnelling dankzij prof. dr. Joost Kok, decaan op de Universiteit Twente en een ervaren onderzoeker op het gebied van data science. Als oprichter van het Sport Data Centre (SDC) werkte Kok met het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en schaatscoach Jac Orie om data te verzamelen en te verwerken.

Kok: “Veel onderzoekers staan te popelen om met big data aan de gang te gaan. Maar er zijn hordes, want big data raakt aan privacy. Daarom zoeken ze de terreinen op waar mensen vaak vrijwillig data afstaan. Sport is zo’n voorbeeld. In Twente hebben we alles in huis om de inzet van data in de sport tot een succes te maken. Dat esport daar nu bij komt, maakt ons nog unieker en onderscheidend. We kunnen het SDC nu ook vullen met data uit esports.”

 

Dit artikel delen