Maatschappelijk

Eerste prijs voor PSV-amputatieteam

PSV heeft in het weekend van 7 en 8 september een topprestatie geleverd. Ditmaal was het niet het eerste elftal, maar het amputatieteam van PSV. Zij wonnen het International Amputee Tournament in Duitsland. PSV wist in de finale Hoffenheim te verslaan na strafschoppen (3-1). Het is de eerste beker voor het amputatieteam van de Eindhovense club.

Na een sterke openingswedstrijd tegen Brighton & Hove Albion, die met 3-0 werd gewonnen, waren de resultaten in de volgende twee groepswedstrijden minder positief. Er werd gelijkgespeeld tegen Peterborough (1-1) en nipt verloren van Hoffenheim (1-2). Desondanks wist de Eindhovense club de laatste groepswedstrijd met 8-1 te winnen van FC Braunschweig, waardoor het amputatieteam alsnog de halve finale wist te bereiken.

In de halve finale en finale nam PSV revanche op de eerdere tegenstanders: in de halve finale werd Peterborough met 5-0 verslagen en in de finale won PSV na strafschoppen van Hoffenheim (3-1). Het is voor het amputatieteam, dat pas sinds januari bestaat, de eerste prijs.

Primeur in Nederland 

De Eindhovense club is de eerste en tot nu toe enige professionele voetbalclub in Nederland die het amputatievoetbal heeft omarmt en een team is gestart. Op 16 januari 2019 werd het team gepresenteerd. Algemeen directeur van PSV, Toon Gerbrands, gaf aan dat iedereen moet kunnen sporten en dat het prachtig is dat PSV de primeur heeft. Enkele dagen later was het aantal voetballers verdubbeld, aangezien het nieuws veel aandacht had gekregen. Inmiddels kunnen al 22 spelers hun favoriete sport beoefenen.

Het team traint wekelijks op de PSV Foundation Academy en de spelers komen uit alle hoeken van Nederland; Groningen, Sittard, Zaandam en Rotterdam. Zij komen op eigen kosten naar de trainingen.

Interesse van andere clubs

Sinds het team is opgericht is er veel interesse opgewekt bij andere internationale clubs. Fortuna Düsseldorf, FC Antwerp en Legia Warschau zijn inmiddels gestart met hun eigen amputatieteam en andere grote internationale clubs zijn nu ook aan het overwegen om te starten met amputatievoetbal.

Wedstrijd

Een wedstrijd bestaat uit twee keer 25 minuten. Elke speler mist een been/voet en elke doelman mist een arm/hand. De veldspelers bewegen zich voort door krukken te gebruiken, een doelman mag niet uit zijn doelgebied komen. De krukken mogen alleen gebruikt worden om voort te bewegen. In totaal staan er twee teams van zeven spelers (inclusief doelman) op het veld.

Ben je geïnteresseerd in het amputatievoetbal en zou je graag mee willen doen? Vul dan het formulier in op de website van PSV Foundation

.

Dit artikel delen