Eredivisie

Effectief PSV tegen onklopbaar trio Feyenoord

De eerste krachtmeting tussen ploegen uit de traditionele top-3 is er een om naar uit te kijken. Zowel PSV als Feyenoord is misschien wel boven verwachting goed begonnen aan het seizoen. Waar bij PSV opvalt dat de ploeg ongelofelijk effectief is, kan Feyenoord defensief uitstekende cijfers overleggen. Wie trekt er zondag aan het langste eind?

PSV won de eerste vier competitieduels van het seizoen en kan voor de tiende keer in de clubgeschiedenis de eerste vijf wedstrijden van een jaargang winnend afsluiten, de Eindhovenaren werden zes keer kampioen na zo'n start (3 keer tweede). Wat opvalt is dat PSV vooralsnog makkelijk het net weet te vinden. De Eindhovenaren maakten dit seizoen meer goals dan iedere andere Eredivisieploeg (14), terwijl er vier teams een hogere Expected Goals-waarde konden overleggen dan PSV (6,6). Deels komt dit natuurlijk door de schitterende afstandstreffers van de Eindhovenaren, maar ook binnen het strafschopgebied maakte de ploeg een aantal moeilijke kansen af. Het is maar zeer de vraag of men deze effectiviteit over het hele seizoen vast weet te houden, maar het zorgt voor een goed begin bij PSV.

Bij Feyenoord zal men vertrouwen putten uit het feit dat het trio Justin Bijlow, Gernot Trauner en Marcos Senesi weer in ere hersteld is. Waar Bijlow Europees een wedstrijd toe moest kijken wegens een schorsing, werd Marcos Senesi door een blessure aan de kant gehouden. Cijfermatig een hard gelag, want Feyenoord incasseerde dit seizoen in alle competities nog geen enkel tegendoelpunt in wedstrijden waarin die drie in de basis stonden (W5, G1 – 17 goals voor). In duels zonder één van die drie aan de aftrap kreeg de ploeg acht doelpunten tegen (W1, G1, V2 – 5 goals voor).


Statistieken In de basis Niet in de basis

Statistieken

In de basis

Niet in de basis

Duels

6

4

Winst

5

1

Gelijk

1

1

Verlies

0

2

Goals

17

5

Goals per duel

2.8

1.3

Tegengoals

0

8

Tegengoals per duel

0

2

Winstpercentage

83%

25%

Punten per duel

2.7

1

Arne Slot zal vol vertrouwen toeleven naar het treffen met PSV. Hij won als Eredivisietrainer zijn vier voorgaande ontmoetingen met ploegen uit de traditionele top-3 zonder ook maar een doelpunt te incasseren, waarin achtereenvolgens Feyenoord (0-3), PSV (0-4) en Ajax (1-0 en 0-2) werden verslagen. Flikt Slot dat kunstje ook als trainer van Feyenoord? Met Bijlow, Trauner en Senesi achterin lijkt dat een reëele optie.

Dit artikel delen