Eredivisie

Eredivisieclubs doen goede zaken op coëfficiëntenranglijst

Nederland heeft weer een goede beurt gemaakt in Europa. Van de vijf teams wisten er vier te winnen, waardoor de coëfficiëntenpunten weer binnenstromen.

In de Conference League waren we gisteren getuigen van drie Nederlandse zeges. Vitesse versloeg Tottenham Hotspur, Feyenoord was te sterk voor Union Berlin en AZ won in Cluj. PSV kon zich helaas niet bij het rijtje met winnaars voegen, want de Eindhovense club verloor in de Europa League van AS Monaco. Ajax kwam eerder deze week al in actie tijdens de Champions League en het deed goede zaken door Borussia Dortmund met een 4-0 nederlaag terug naar huis te sturen. Vier uit vijf dus deze week voor Nederland.

Dit levert weer veel punten op in het coëfficiëntenklassement. Nederland leidt de ranglijst van het seizoen 21/22 met 8.000 punten en laat daarmee landen als Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Portugal achter zich. Oftewel, de teams uit de Engelse Premier League, Franse Ligue 1, Spaanse La Liga, Duitse Bundesliga en Portugese Primeira Liga.

Top 5 Coëfficiëntenranglijst 2021/22 Punten

Nederland

8.000

Engeland

6.714

Frankrijk

6.416

Spanje

6.285

Duitsland

5.928

Strijd om tweede Champions League-ticket

Op de coëfficiëntenranglijst gaat Nederland de strijd aan met Portugal en Frankrijk. De nummers vijf en zes. Het is daarom extra zonde dat PSV donderdagavond door een late goal van AS Monaco, dat uitkomt in de Franse Ligue 1, verloor. Nederland moet één van deze landen voorbij op de coëfficiëntenranglijst om een tweede rechtstreekse Champions League-ticket veilig te stellen.

Waar de Nederlandse clubs dit seizoen al 8.000 punten bij elkaar speelden, waren de Franse clubs tot nu toe goed voor 6.416 punten en de Portugese clubs voor 5.750 punten. Door de goede resultaten blijft Nederland alsmaar inlopen op de concurrenten. Het verschil is nog altijd groot, maar volgend seizoen vervallen de resultaten uit 2017/18 en de Nederlandse clubs presteerden destijds niet al te best. Zo behaalden ze in totaal slechts 2.900 punten. Frankrijk eindigde dat seizoen met 11.500 punten en Portugal met 9.666 punten. Deze punten gaan na 2021/22 dus in rook op, wat gunstig is voor Nederland.

Als we deze punten alvast wegrekenen, zien we dat Nederland met 35.200 erg dichtbij komt. Frankrijk heeft er dan namelijk 36,581 en Portugal 36,550.

Stand Coëfficiëntenranglijst zonder seizoen 2017/18 Punten
  1. Frankrijk

36.581

  1. Portugal

36.550

  1. Nederland

35.200

Nederland en Frankrijk nog op volle sterkte

In dit seizoen is het door de kleine verschillen van groot belang dat Nederland goed blijft presteren. Momenteel vertegenwoordigen nog altijd vijf teams het Nederlandse voetbal in Europa. Vijf teams die nog punten binnen kunnen slepen. Frankrijk doet het ook prima met nog zes van de zes teams die actief zijn in Europa. Bij Portugal zijn er al twee teams uitgeschakeld, waardoor er nog vier van de zes over zijn. Nederland kan in de komende wedstrijden dus vooral veel winst boeken ten opzichte van Portugal. (ESPN.NL)

Dit artikel delen