FC Twente gaat vanaf dit seizoen samenwerken met penitentiaire inrichting De Karelskamp. Met het maatschappelijke project Terug in de Wijk wil de club gevangenen begeleiden bij een succesvolle terugkeer in de maatschappij.
Terug in de Wijk
Het project Terug in de Wijk is het initiatief van de maatschappelijke stichting van FC Twente, Scoren in de Wijk. Dankzij Terug in de Wijk wordt ex-gedetineerden de helpende hand geboden om succesvol terug te keren in de samenleving, aangezien de stap van de gevangenis naar de maatschappij vaak lastig is. Terug in de Wijk helpt deze groep op allerlei manieren. Daarbij gaat het om dagbesteding en werk, inkomen, sport én activering, nazorg, verslavingszorg, onderdak en coaching. Gedetineerden die in hun laatste jaar van hun detentie zitten krijgen een ‘menukaart’ aangeboden, waarvan zij kunnen kiezen welke hulp zij willen. Naar aanleiding van de specifieke wensen van een gedetineerde kan het personeel van De Karelskamp ondersteuning op maat zoeken. Bijvoorbeeld als iemand aangeeft behoefte te hebben aan woonruimte wordt contact gezocht met een organisatie uit Enschede die hierover gaat.
Heracles Inside en Noaberschap Inside
FC Twente is niet de eerste club die een bijdrage levert aan de re-integratie van gedetineerden. Zo startte FC Emmen in april 2019 met Noaberschap Inside en Heracles Almelo in maart 2020 met Heracles Inside. De twee clubs verzorgen (voetbal)trainingen binnen de muren van de penitentiaire inrichtingen. Niet om gedetineerden te scouten voor het eerste elftal, maar om ze te helpen met hun re-integratie in de samenleving. Als de gedetineerden met succes het traject doorlopen, maken ze kans om na afloop van hun detentie een baan te krijgen via het zakelijke netwerk van de club. Zo heeft een aantal ex-gevangenen na het eerste traject afgelopen seizoen werk gevonden bij hoofdsponsor Asito. Vanaf oktober 2020 start een tweede groep aan Heracles Inside.
Succesvolle terugkeer
Karelskam-directeur Ton Golstein is vanzelfsprekend blij met de initiatieven. ,,Werk is heel belangrijk als gedetineerde terugkomen in de maatschappij, hiermee zijn ex-gedetineerden voorzien van een vast inkomen. Er komt ook meer bij kijken, zo moet er ook worden gezorgd voor huisvesting en moet er vaak een oplossing voor schuldenproblemen komen. Hierdoor is de kans kleiner dat gevangenen na hun vrijlating opnieuw de fout in gaan”, aldus Golstein tegenover Tubantia
foto: Daisy te Nijenhuis