Maatschappelijk

FC Utrecht gaat dementie tegen met nieuw project

Vrijdag 1 november startte FC Utrecht met een nieuw project, ‘Tikkie Terug’. De Utrechtse club wil dementie bestrijden, eenzaamheid onder ouderen tegen gaan en oude tijden doen herleven. Ongeveer 150 ouderen waren, samen met grootaandeelhouder Frans van Seumeren en Algemeen Directeur Thijs van Es, aanwezig om de film FC fUsie te bekijken.

Door de film te laten zien, oud-FC Utrecht spelers in te zetten en bijeenkomsten te organiseren waar ervaringen met bijbehorende emoties herleefd worden, worden de hersenen gestimuleerd. Dat is bij ouderen met vooral beginnende dementie erg belangrijk. In Huize Transwijk in Utrecht vond afgelopen vrijdag de eerste bijeenkomst plaats. Onder andere oud-spelers Co Adriaanse, Leen van de Merkt en Andries Nagtegaal waren hierbij aanwezig.

Doel

Een belangrijk doel van het Tikkie Terug-project is om mensen samen te brengen en voetbalherinneringen met elkaar te delen, vanuit de gedeelde passie voor de sport. Hierdoor worden positieve gevoelens geactiveerd. Dit doel is gesteld om dementie, depressie en eenzaamheid vaak hand in hand gaan en versterkende werking op elkaar hebben. Van Es haalde de dementie van zijn opa aan om te vertellen waarom een historische voetbalfilm zoveel goed kan doen: “Mijn opa was een sympathieke, charismatische man. Toen hij 70 werd kreeg hij beetje bij beetje te maken met dementie. Begon je echter over zijn bedrijf, dan stond hij op en zag je de man die hij ooit geweest was. Die herbeleving van vroeger zit ook in FC fUsie.”

Hoogtepunten

In de film worden verschillende hoogtepunten van het Utrechtse voetbal teruggehaald, zoals de landstitel van DOS in 1958, maar ook de gedwongen fusie van de drie aartsrivalen (Velox, Elinkwijk en DOS). Het kampioenschap van ‘58 kwam nadrukkelijk naar voren in de film. Hierbij hoort de vraag of zo’n iconisch sportmoment nog eens gaat gebeuren. Van Seumeren antwoordt hierop: “Binnen vijf of tien jaar moet het gebeuren. Dan maken we weer zo’n film, hou me daar maar aan.”

Meer informatie over Tikkie Terug is te vinden via https://www.fcutrecht.nl/nieuws/2019/november/oude-tijden-herleven-dankzij-tikkie-terug/

Dit artikel delen