Eredivisie Awards

Genomineerden Eredivisie Speler- en Speler U21 van het Jaar bekend

De genomineerden voor de verkiezing Eredivisie Speler van het Jaar en Eredivisie Speler U21 van het Jaar zijn bekend. De 18 aanvoerders en 18 hoofdtrainers gaan hun stem uitbrengen op de genomineerden. Bij de aftrap van het seizoen 2021/22 worden de winnaars bekendgemaakt

In totaal zijn er twintig spelers genomineerd voor de Eredivisie Speler van het Jaar-verkiezing. Zes spelers daarvan maken ook kans op een tweede prijs: de prijs voor Eredivisie Speler U21 van het Jaar.
De voorselectie heeft plaatsgevonden op basis van statistieken en stemmen van fans. De scores zijn objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Daarnaast zijn duizenden stemmen van fans, uitgebracht in de Man of the Match-verkiezing op ESPN, meegenomen in de weging. Een voorwaarde voor de nominatie is dat spelers minstens 60% van het totaal aantal speelminuten (1.836 minuten) gespeeld moeten hebben.

Uiteindelijk is de stem van de 18 aanvoerders (Speler van het Jaar) en de 18 coaches (Speler U21 van het Jaar) doorslaggevend. Hiervoor wordt het aanvoerdersnetwerk van spelersvakbond VVCS en het trainersnetwerk van Coaches Betaald Voetbal ingezet.

Genomineerden

De twintig genomineerden voor de Eredivisie Speler van het Jaar-verkiezing zijn: Dušan Tadić, Ryan Gravenberch, Davy Klaassen, Perr Schuurs (allen Ajax), Donyell Malen, Eran Zahavi, Philipp Max, Jordan Teze (allen PSV), Owen Wijndal, Myron Boadu, Jesper Karlsson (allen AZ), Riechedly Bazoer (Vitesse), Steven Berghuis, Lutsharel Geertruida, Jens Toornstra (allen Feyenoord), Ko Itakura (FC Groningen), Rai Vloet, Robin Pröpper (beiden Heracles Almelo), Kenneth Paal (PEC Zwolle) en Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo).

Ryan Gravenberch, Per Schuurs, Jordan Teze, Owen Wijndal, Myron Boadu en Lutsharel Geertruida maken daarnaast kans op de prijs voor Eredivisie Speler U21 van het Jaar. Voor deze prijs komen alleen spelers in aanmerking die bij aanvang van het seizoen jonger dan 21 jaar zijn.

Eredivisie Speler van het Jaar

De verkiezing Eredivisie Speler van het Jaar is een initiatief van de Eredivisie CV en ESPN, en het slotstuk van de verkiezing Eredivisie Speler van de Maand. Nieuw voor de jaarprijs is dat de 18 aanvoerders en 18 coaches een belangrijke stem hebben in de verkiezing.

Vorig seizoen zijn er door het stopzetten van de Eredivisie geen prijzen uitgereikt. In het seizoen 2018/19 won Frenkie de Jong de prijs voor Eredivisie Speler van het Jaar, terwijl Angeliño de prijs voor Eredivisie Speler U21 van het Jaar in ontvangst nam.

Dit artikel delen