Geslaagd kick-off event: verduurzamen van het betaald voetbal

Op donderdag 9 februari 2023 vond een kick-off sessie over duurzaamheid plaats voor alle directeuren en andere vertegenwoordigers van de 34 clubs, op initiatief van de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en de KNVB. Het verduurzamen van de bedrijfsvoering van het betaald voetbal is zowel noodzaak als kans, zo bleek ook tijdens de sessie.

Verplichtingen én kansen

Onder leiding van dagvoorzitter Tom van ’t Hek werden meerdere interessante onderwerpen besproken, zoals de wet- en regelgeving en de collectieve aanpak. Vanuit de RVO gaf Rik van Kraaij (Adviseur duurzame gebouwde omgeving bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een presentatie over de belangrijkste wet- en regelgeving voor de sportsector. Ron Francis (Financieel directeur KNVB) sprak namens de CED, ECV en KNVB over de regelgeving vanuit UEFA, de vereisten voor verslaggeving en kansen voor het betaald voetbal. Michiel van Rijn van Alkemade (Directeur More2Win, adviesbureau) sloot de middag af met een toelichting op de collectieve aanpak vanuit de drie entiteiten in Zeist en de plannen voor dit seizoen.

Conclusie: De verwachtingen van zowel supporters, sponsoren en andere stakeholders zoals de overheid nemen toe, maar het biedt ook veel kansen voor besparingen en partnerships. Het is een groots thema, waar álle organisaties op een eigen manier mee aan de slag moeten. Veel verschillende wetten, regels en innovaties volgen elkaar in rap tempo op, waardoor kennisdeling een must is.

Goede voorbeelden

In zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie zijn er al meerdere clubs die stappen zetten naar verduurzaming van de bedrijfsvoering. FC Dordrecht zal bijvoorbeeld aan het eind van dit seizoen een klimaatneutrale wedstrijd spelen, de ArenA heeft een grote energie en water- opslag, SC Heerenveen heeft met 11 partners een speciale stichting opgericht om de meest circulaire regio te zijn en steeds meer clubs maken gebruik van zonnepanelen, LED verlichting, elektrische auto's en bussen en statiegeldbekers.

Footprintmodel en 0-meting

De komende week krijgen alle clubs informatie over het footprintmodel, wat afgelopen maanden speciaal ontwikkeld is voor alle clubs. Dit model combineert het footprintmodel voor topsportevenementen en de reguliere bedrijfsvoering en vraagt data uit op de thema's mobiliteit, energie, materialen, afval, water en eten & drinken. De komende maanden staat in het teken van het invullen van een 0-meting, om vanuit deze inzichten gerichte vervolgstappen te zetten voor verduurzaming.

Dit artikel delen