Maatschappelijk

Geslaagde Kinderboekenweek op Excelsior Schools

De Kinderboekenweek zit er op. Van 3 tot 14 oktober stonden ook de Excelsior Schools in het teken van deze Kinderboekenweek. Verschillende spelers en leden van de staf bezochten scholen om voor te lezen aan Rotterdamse jeugd. Doel was het lezen te stimuleren en de Nederlandse taal te bevorderen. "We kunnen terugkijken op een toffe week", aldus projectcoördinator Demi van der Heiden van Excelsior4All. 

Kleuters

Het is donderdagochtend, 8 uur als Adrie Poldervaart enthousiast begroet wordt door juf Frederique van de Stephanusschool in Hillegersberg Schiebroek. De hoofdtrainer van Excelsior Rotterdam staat deze ochtend even niet voor voetballers, maar voor een groep kleuters. Poldervaart is niet de enige die vandaag voor de klas staat, voor algemeen directeur Ferry de Haan, Mounir El Hamdaoui, jeugdspeler Jaap Fischer en Nadine de Breij van Excelsior Barendrecht Vrouwen geldt hetzelfde.

Leuk en dankbaar

"Ik heb acht jaar lang voorgelezen voor de klas van mijn dochter", zegt Poldervaart. "Dat is hartstikke tof om te doen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zo’n ochtend als vandaag, het is ongelofelijk leuk en dankbaar. Een ochtend waarvan je merkt dat die ook echt wordt gewaardeerd." Juf Frederique vult aan: "Bij sommige kinderen wordt er thuis niet voorgelezen. Daarom juichen wij zo’n ochtend als dit toe. Het past precies in de planning en het doel van de Kinderboekenweek."

Hartstikke belangrijk

Naast het feit dat het een leuke ochtend is voor de kinderen van de Excelsior Schools zit er ook nog een ander belang aan vast. "Je merkt aan de kinderen dat zij het prachtig vinden om voorgelezen te worden door profvoetballers", weet medewerker David Mulder van Excelsior. "Anderzijds merk je dat de voetballers het ook écht leuk vinden. Als wij de kinderen hierdoor kunnen stimuleren om een boek te kiezen in plaats van een spelcomputer, is dat heel erg waardevol. Lezen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een woordenschat en taalvaardigheid."

Positieve reacties

De voorleesochtenden leverden een heleboel positieve reacties op. Niet alleen van de scholen zelf, maar ook van de deelnemende spelers, speelsters en stafleden. Een geluid wat Van der Heiden tevreden stelt: "Het is altijd afwachten wat de spelers, speelsters en stafleden ervan vinden, maar gelukkig werd er positief op gereageerd. Sommige spelers vroegen zelf of ze nog een keer konden voorlezen! Naast de mannen werkten ook de speelsters van Excelsior Barendrecht mee en dat is volgens mij een primeur in Nederland."

Enkele reacties van de spelers

"Vroeger moesten wij op school ook lezen en ik weet hoe belangrijk dat voor kinderen is. Daarom wil ik graag mijn steentje bijdragen op onze Excelsior Scholen" – Sonny Stevens.

"Het voorlezen op de Excelsior bassischolen was hartstikke leuk om te doen. Zodra je de klas binnenstapte had je alle aandacht van de kinderen. Het is belangrijk om te laten zien dat Excelsior meer is dan alleen voetbal" – speelster Nadine de Breij.


Ali Messaoud tijdens de kinderboekenweek. Foto: Excelsior4all

"Ook vandaag zijn we weer wezen voorlezen op verschillende bassischolen in Rotterdam i.v.m. de #kinderboekenweek2018. Na afloop mochten de leerlingen weer allerlei vragen stellen. Bedankt voor de leuke vragen en ik heb genoten van jullie enthousiasme!" – speelster Solange de Smit.

"Ik vond het erg leuk om tijdens de Kinderboekenweek voor te lezen op onze Excelsior basisscholen. Hiermee kunnen wij als spelers een kleine bijdrage leveren op het gebied van lezen" – speler Ali Messaoud.

Succesvolle editie

Dat de voorleesochtenden wederom een succes waren, is terug te zien in de cijfers. Op de vier ochtenden werd er op maar liefst zeventien scholen voorgelezen in de gebieden Kralingen-Crooswijk (4), Rotterdam-Noord (4), Prins Alexander (6) en Hillegersberg Schiebroek (3). Op de scholen werden er maar liefst 1771 leerlingen bereikt in ruim 85 klassen! Dit werd gedaan in samenwerking met in 21 spelers, 2 stafleden en 3 speelsters. Tijdens deze activiteit werden zij begeleid door 20 medewerkers van Excelsior Rotterdam.

Meer weten?

Ook meer weten over de Excelsior Schools en de mogelijkheden? Lees meer op Excelsior4all.nl


Origineel bericht: Excelsior4all.nl

Dit artikel delen