Eredivisie Awards

Grote winnaars Eredivisie Awards: Luuk de Jong, Tessa Wullaert, Johan Bakayoko en Lily Yohannes

Vanavond zijn tijdens een feestelijke show in DeFabrique in Utrecht de Eredivisie Awards 2023/’24 uitgereikt. Luuk de Jong (PSV) en Tessa Wullaert (Fortuna Sittard) werden bekroond als beste spelers, terwijl Johan Bakayoko (PSV) en Lily Yohannes (Ajax) de prijzen voor beste talenten in ontvangst mochten nemen. Edwin van der Sar werd geëerd met een Eredivisie Oeuvre Award. De Eredivisie Awards werden live uitgezonden via ESPN en gepresenteerd door Jan Joost van Gangelen en Fresia Cousiño Arias.

Luuk de Jong en Tessa Wullaert grote winnaars bij Eredivisie Awards

Luuk de Jong werd door de achttien aanvoerders (via spelersvakbond VVCS) verkozen tot Eredivisie Speler van het Jaar. Hij ontving de prijs van zijn broer en grootste fan, Siem de Jong. De aanvoerder van PSV kwam afgelopen seizoen alle 34 wedstrijden in actie, waarin hij 29 doelpunten maakte en 15 assists gaf. Geen één speler was de afgelopen veertien seizoenen direct betrokken bij zoveel doelpunten (44), daarnaast liet De Jong zien een complementaire spits te zijn: 10 goals met rechts, 9 met links en 10 kopgoals. Mede dankzij het scoringsdrift van De Jong werd PSV voor de 25e keer kampioen van Nederland.

Eerder op de avond kreeg Luuk de Jong al de Willy van der Kuijlen-trofee uitgereikt. Met zijn 33 jaar werd hij de oudste topscorer ooit in de Eredivisie en voor de tweede keer in zijn carrière (2018/’19). Naast De Jong ontving ook Vangelis Pavlidis (voormalig AZ) de trofee, die eveneens geschiedenis schreef door in de eerste tien speelrondes elke eredivisiewedstrijd te scoren.

Tessa Wullaert (Fortuna Sittard) won eveneens twee prijzen: de prijs voor Speler van het Jaar en topscorer van de Azerion Vrouwen Eredivisie met 26 doelpunten. Wullaert is inmiddels overgestapt naar een buitenlandse club, Internazionale. De prijs voor beste speler werd uitgereikt door 64-voudig Belgisch international Jean-Marie Pfaff, tevens de inspiratie voor de naam van haar hond Jean-Marie Waff.

Johan Bakayoko en Lily Yohannes bekroond als beste talenten

De 21-jarige Johan Bakayoko (PSV) en de 17-jarige Lily Yohannes (Ajax) werden door de trainers en bondscoaches (via Coaches Betaald Voetbal) verkozen tot Johan Cruijff Talent van het Jaar. Bakayoko ontving de prijs uit handen van zijn vriend en ploeggenoot Isaac Babadi. Yohannes kon helaas niet aanwezig zijn, maar ontving de prijs al eerder van Cruyff Foundation-ambassadeur Frank Rijkaard.

Bakayoko krijgt van de Cruyff Foundation en de VriendenLoterij de mogelijkheid om een eigen Cruyff Court te laten aanleggen op een locatie naar keuze. Ook Lily Yohannes krijgt deze mogelijkheid van de Cruyff Foundation.

Bakayoko kende een sterk seizoen met PSV, waarin hij in 33 eredivisiewedstrijden 12 doelpunten maakte en 9 assists gaf. Hij werd driemaal uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand (oktober, november en april).

Lily Yohannes is op haar 17e al een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax. In haar debuutseizoen speelde ze 31 officiële wedstrijden, waarin ze vijf doelpunten maakte en acht assists gaf. Ze was daarmee de meest betrokken aangever binnen het team.

Oeuvre Award voor Edwin van der Sar

De Eredivisie Oeuvre Award, een eerbetoon aan personen die van grote waarde zijn geweest voor het Nederlandse voetbal, werd uitgereikt aan Edwin van der Sar. De voormalige doelman ontving de prijs namens zijn zaakwaarnemer en goede vriend Rob Jansen. Van der Sar werd tijdens de uitzending verrast door de warme woorden van voormalig collega's en teamgenoten, zoals Alex Ferguson, Gary Neville, Rio Ferdinand, Ruud van Nistelrooij en Erik ten Hag.

Doelpunt van het Jaar

Feyenoord-aanvaller Igor Paixão werd beloond met de prijs voor Doelpunt van het Jaar. Het doelpunt van de Braziliaan in de wedstrijd tegen FC Utrecht (31 maart 2024) werd door voetbalfans verkozen tot het mooiste doelpunt van het seizoen.

Voetbal Geeft Prijs

Tot slot werd de Voetbal Geeft Prijs door Mads (12), bekend door zijn optreden als stadionspeaker bij Sparta Rotterdam, uitgereikt aan de drie clubs met de meest vernieuwende en impactvolle maatschappelijke projecten. Excelsior Rotterdam pakte met het initiatief Voetbal Extra de hoofdprijs en kreeg een bedrag van 50.000 euro namens de VriendenLoterij. FC Twente wint tegen Dementie (30.000 euro) en RKC - Geel en Blauw maakt Groen (20.000 euro) eindigden respectievelijk als tweede en derde. Voetbal Geeft is een initiatief van de VriendenLoterij, in samenwerking met de Eredivisie CV en ESPN.

Dit artikel delen