Voetbal Geeft

Droom van blinde supporter Mads (12) komt uit: Stadionspeaker bij Sparta Rotterdam

Mads is een twaalfjarige en toegewijde Sparta Rotterdam-supporter, die ondanks zijn blindheid een enorme passie voor voetbal heeft. Tijdens de eredivisiewedstrijd Sparta Rotterdam - Almere City FC wordt Mads' grootste droom werkelijkheid: stadionspeaker zijn op Het Kasteel, samen met zijn idool Jack Kriek.

Stadionspeaker in de dop

Mads ademt voetbal. Zijn unieke benadering, vooral op gehoor, brengt hem al sinds zijn vierde naar Het Kasteel. Mads beleeft de wedstrijden via Radio Rijnmond en via live verslagen van zijn ouders. De twaalfjarige supporter heeft een fascinatie voor stadionspeakers, in het bijzonder diegene van zijn favoriete club: Jack Kriek (Sparta Rotterdam). Mads doet ervaring op tijdens de wedstrijden en oefent thuis het stadionspeakers-vak voor zijn knuffels. Dat gaat hem goed af: inmiddels kent hij alle eredivisiespelers uit zijn hoofd.

Een dag vol verrassingen

Mads heeft niet alleen grote bewondering voor de stadionspeaker, ook van Sparta-verdediger Tijs Velthuis is hij groot fan. Een onverwachte verrassing wacht Mads dan ook wanneer Velthuis plotseling op zijn school verschijnt. Tijs neemt Mads mee naar Het Kasteel waar hij wordt onthaald als een echte ster met een eigen unieke shirt (met zijn naam in braille), een rondleiding door het stadion en ontmoetingen met zijn clubidolen. Samen met stadionspeaker Jack worden ook de nodige voorbereidingen getroffen voor dé grote dag: de wedstrijd Sparta Rotterdam - Almere City FC op zondagmiddag.

Op de wedstrijddag wordt Mads thuis opgehaald, waar hij het clubkostuum namens Jack aangereikt krijgt. Eenmaal in het stadion laat Mads zijn kwaliteiten zien: hij roept alle spelers één voor één om en vertelt het publiek als er een doelpunt wordt gescoord. Het levert een daverend applaus en gejuich op van de Sparta-aanhang.

Voetbal Geeft

Samen met de 18 eredivisieclubs en Maatschappelijk Partner VriendenLoterij zet de Eredivisie zich in om iedere dag een positieve impact op de maatschappij te maken door te werken aan een gezondere, inclusievere en sterkere samenleving. In de videoserie 'Voetbal Geeft' wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben op de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen.

Dit initiatief is tot stand gekomen na een samenwerking tussen de Eredivisie, VriendenLoterij, Sparta Rotterdam en Stichting FC Robinstijn. FC Robinstijn laat voetbalgerelateerde kinderwensen in vervulling gaan, voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar, die het om welke reden dan ook verdienen om eens een dag in het zonnetje gezet te worden.

Dit artikel delen