Eredivisie Awards

Joey Veerman en Johan Bakayoko Eredivisie Speler- en Johan Cruijff Talent van de Maand

Joey Veerman is vrijdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De middenvelder van PSV kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans. Zijn teamgenoot, Johan Bakayoko, wint voor de tweede maand op rij de prijs 'Johan Cruijff Talent van de Maand'.

Evenaring succesvolste seizoenstart ooit

Slechts één keer eerder begon een team net zo goed in de Eredivisie als het huidige team van trainer Peter Bosz. PSV is dit seizoen onverslaanbaar in de Eredivisie en scoorde in twaalf van de dertien duels minimaal drie keer. Ook in november waren de Eindhovenaren op dreef: er werd met ruime cijfers gewonnen van Heracles Almelo (0-6), PEC Zwolle (4-0) en FC Twente (0-3).

Met dertien keer winst en een doelsaldo van +43 evenaart de koploper zelfs haar succesvolste seizoen ooit. In 1987/'88, het jaar waarin PSV de treble won, begonnen de Eindhovenaren het seizoen eveneens met dertien overwinningen en een doelsaldo van +43 (55 voor en 12 tegen). Met de koppositie in de Eredivisie en het bereiken van de achtste finales van de UEFA Champions League, blijft PSV in het voetspoor van haar gouden jaar.

Joey Veerman (Eredivisie Speler van de Maand) en Johan Bakayoko (Johan Cruijff Talent van de Maand)

Joey Veerman voor het eerst Eredivisie Speler van de Maand

Een van de drijvende krachten achter het huidige succes is Joey Veerman. De Oranje-international kwam, van alle spelers in de Eredivisie, in november tot de meeste gecreëerde kansen (17) en de meeste succesvolle passes eindigend op de helft van de tegenstander (142). Daarnaast veroverde slechts één speler (Peer Koopmeiners) vaker het balbezit dan Veerman (28) en was de PSV'er met een goal en een assist ook productief. Het leverde Joey Veerman tweemaal een uitverkiezing op tot KPN Man of the Match.

Veerman heeft de meeste doelpogingen voorbereid in Europa

De teller van de middenvelder staat dit seizoen op drie doelpunten en zeven assists. In de grootste tien competities van Europa is Joey Veerman (met 63 gecreëerde kansen) de enige speler die meer dan 45 doelpogingen van teamgenoten voorbereidde. Daarnaast gaf Veerman sinds zijn debuut voor PSV (16 januari 2022) 22 assists. Enkel Mike Trésor (27), Lionel Messi, Dusan Tadić (beiden 26), Kevin de Bruyne (23) en Ousmane Dembélé (22) gaven in die periode ook minstens 22 assists in de grootste tien Europese competities.

Eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs

Voor de Volendammer is het zijn eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs: in februari 2020 won hij als speler van sc Heerenveen één keer de prijs als Talent van de Maand. Naast een bokaal ontvangt de 25-jarige middenvelder ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in de game EA SPORTS FC™ 24. Veerman had in de maandverkiezing onder meer concurrentie van Quinten Timber (Feyenoord), Bart Vriends (Sparta Rotterdam) en Willum Willumsson (Go Ahead Eagles).

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Veerman bekijk je hier.

Bakayoko tweede maand op rij Johan Cruijff Talent van de Maand

De 20-jarige Johan Bakayoko is voor de tweede maand op rij uitverkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand. In februari 2023 en oktober 2023 werd de aanvaller van PSV al eerder benoemd tot beste talent in de Eredivisie.

Meeste dribbels & assists

De Belgische international was in november betrokken bij vier doelpunten (één doelpunt en drie assists). Daarnaast kwam Bakayoko tot vijf doelpogingen en dertien succesvolle dribbels. Hierdoor is hij dit seizoen de eredivisiespeler met de meeste geslaagde dribbels (40). Naast dribbelkoning is Bakayoko ook belangrijk met zijn assists: samen met Veerman (beiden zeven assists) staat hij op een gedeelde tweede plaats in Europa. Enkel Union Sint-Gillis-speler Cameron Puertas kwam in de grootste tien competities van Europa tot meer assists (9).

PSV Foundation

Als onderdeel van de prijs ontvangt de PSV'er namens de VriendenLoterij een cheque van € 2.500 voor de PSV Foundation. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van € 5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation. Johan Bakayoko bleef in de maandverkiezing onder meer Ajacieden Jorrel Hato en Ar'Jany Martha voor.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Bakayoko bekijk je hier.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden elk seizoen uitgereikt op de Eredivisie Awards.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™ 24. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij. 

Dit artikel delen