Eredivisie

Kampioenswedstrijd Sparta Rotterdam uit 1959 in kleur

Op Tweede Pinksterdag, 18 mei 1959, weet Sparta Rotterdam geschiedenis te schrijven. De Kasteelheren verslaan AFC DWS in Amsterdam met 0-4 en kronen zich officieel tot kampioen in de Eredivisie. Lange tijd waren de beelden van deze historische wedstrijd enkel in zwartwit beschikbaar.. tot vandaag!

In samenwerking met ESPN heeft de Eredivisie CV een aantal historische fragmenten uit 65 jaar Eredivisie in laten kleuren. De kampioenswedstrijd van Sparta Rotterdam kon daarin niet ontbreken. Op de beelden is onder meer te zien hoe Sparta Rotterdam in Amsterdam scoort, hoe de spelers door supporters op handen worden gedragen en de befaamde Rotterdamse mascotte Sparta Piet. Bekijk de unieke beelden hieronder.

Serie ingekleurde beelden

De beelden zijn onderdeel van een serie ingekleurde beelden uit 65 jaar Eredivisie. Eerder waren beelden van de memorabele Klassiekers uit de jaren zestig in kleur te zien, net als de kampioenswedstrijd DOS - SC Enschede uit 1958 en de kampioenswedstrijd PSV - Ajax uit 1963.

De beelden zijn in opdracht van de Eredivisie CV door Planet X ingekleurd. Het Amsterdamse visual effects-bedrijf heeft de zwart-wit beelden op basis van Artificial Intelligence en handmatig werk ingekleurd. In de loop van dit seizoen worden er nog meerdere ingekleurde wedstrijdfragmenten door de Eredivisie en ESPN uitgebracht.

Zie ook:

Dit artikel delen