Eredivisie

Uitgelicht: Lastige horde voor ongenaakbaar PSV in recordrun

Er staat dit eredivisieseizoen geen maat op PSV, dat afgelopen zaterdag geen spaan heel liet van PEC Zwolle. Aan de hand van een Luuk de Jong in vorm rijgen de Eindhovenaren het ene na het andere record aan elkaar. Feyenoord is één van de laatste lastige hordes om te nemen voor PSV, om daarna de blik op andere mogelijke records te kunnen richten.

Kan PSV nog meer records verbreken?

Na 23 speelronden is de voorsprong van nummer één PSV op nummer twee Feyenoord tien punten. Deze eeuw was alleen in 2014/15 dit gat na zoveel wedstrijden ook zo groot in een eredivisieseizoen, toen PSV een voorsprong van twaalf punten op Ajax had. De grootste voorsprong die een kampioen ooit had op de nummer twee aan het einde van een Eredivisiejaargang was zeventien punten (omgerekend naar het driepuntensysteem). Dat is bereikt door AZ in 1980/81 (op Ajax), Ajax in 1997/98 (op PSV), door PSV in 2000/01 (op Feyenoord) en door PSV in het eerde genoemde 2014/15 (op Ajax).

PSV spelers vieren overwinning op Feyenoord in de Johan Cruyff Schaal(04-08-2023).

Unieke mijlpaal van 65 punten

Voor PSV-fans is dit tot nu toe al een seizoen om nooit meer te vergeten. De Eindhovenaren hebben pas vier verliespunten dit eredivisieseizoen en behaalden voor het eerst in de clubgeschiedenis 65 punten na 23 eedivisieduels (+66 doelsaldo). Omgerekend naar het driepuntensysteem kan PSV het tweede team ooit worden met 68 punten na 24 eredivisiewedstrijden te hebben gespeeld, na AZ in 1980/81 (68 punten, +57).

PSV slechts 75 minuten op achterstand dit seizoen

Dat de Eindhovenaren dit eredivisieseizoen bijna onaantastbaar zijn, is terug te zien in het aantal minuten dat ze op achterstand hebben gestaan. PSV stond namelijk dit eredivisieseizoen pas 75 minuten op achterstand, negentig minder dan nummer twee Feyenoord. Alleen Ajax (34 minuten), Vitesse (29 minuten) en FC Volendam (12 minuten) weten deze eredivisiejaargang hoe het is om tegen PSV te leiden. Deze eeuw had alleen Ajax in 2021/22 ook zo kort op achterstand gestaan na 23 speelronden in een eredivisieseizoen (43 minuten). PSV had ter vergelijking vorige competitiejaargang in speelronde 23 al 339 minuten op achterstand gestaan.

Johan Bakayoko en André Ramalho vieren de 0-2 voorsprong tegen Sparta (08-10-2023)

PSV op koers om geschiedenis te schrijven

Weet PSV komende zondag een nederlaag af te wenden, dan zijn de ogen gericht op een ongeslagen seizoen in de Eredivisie, iets dat alleen Ajax in 1994/95 lukte tot nu toe (27 overwinningen en 7 gelijke spelen). PSV maakte dit Eredivisieseizoen al 77 doelpunten (3,35 doelpunten per wedstrijd) en als ze dit tempo aanhouden, eindigen ze op 114 doelpunten. Deze eeuw maakten slechts vier teams minimaal honderd doelpunten in één seizoen: Ajax in 2009/10 (106), PSV in 2012/13 (103), Ajax in 2018/19 (119) en Ajax in 2020/21 (102).

Luuk de Jong's uitdaging tegen Feyenoord

PSV heeft dit doelpuntenaantal nog steeds in zicht door onder andere de supervorm van Luuk de Jong. De 33-jarige spits maakte twaalf doelpunten in zijn laatste acht eredivisieduels. Echter heeft Feyenoord Luuk de Jong in de Eredivisie al een tijd van scoren af weten te houden. De PSV-spits scoorde niet in zijn laatste 925 speelminuten eredivisievoetbal tegen de Rotterdammers. Dit lukte op 17 december 2014 voor het laatst (toen 3 goals).

Luuk de Jong viert hattrick tegen Pec Zwolle (25-02-2024)

De Topper

Dit weekend staat de topper weer op het progamma. Blijft PSV ongeschonden of steelt Feyenoord de show met een overwinning in deze spannende ontmoeting tussen beide teams?

Volg zondag de Topper PSV - Feyenoord live om 14:30 op ESPN!