Maatschappelijk

Lerend lol trappen op ZaansFit Zomerkamp

Bij perfect weer sporten, spelletjes spelen en bewust bezig zijn met een gezonde leefstijl. Van maandag tot en met woensdag deden 45 kinderen enthousiast mee aan het ZaansFit AZ Zomerkamp. Als kers op de taart brachten Guus Til en Teun Koopmeiners een bezoekje.

Veel kinderen komen maandagochtend ietwat nerveus binnen bij de vierde editie van het ZaansFit AZ Zomerkamp. Afwachtend, verlegen en schuchter kijken zij de kat uit de boom, maar twee uur later is de sfeer al 180 graden omgeslagen. Tijdens de lunch in het clubgebouw van de Zaanse voetbalvereniging ZCFC – waar het kamp wordt georganiseerd – zijn de eerste vriendschappen al gesloten.

Gezonder leven

Het ZaansFit AZ Zomerkamp – een initiatief van Sportbedrijf Zaanstad, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG-) Zaanstad, GGD Zaanstreek-Waterland, gemeente Zaanstad en AZ – richt zich op kinderen die op gezond gewicht willen komen én hun ouders als ondersteuners daarbij. Ze krijgen een even inspirerend als vermakelijk 3-daags sportprogramma aangeboden waarin sport, plezier, spel en bewegen centraal staan.

Spelend sporten en bewegen 

Het educatieve karakter van het ZaansFit AZ Zomerkamp gaat hand in hand met het maken van plezier. Dat staat constant voorop en moet zorgen voor enthousiasmeren voor bewegen. Zo worden allerlei sportspelletjes gedaan en is er voor het eerst een memory-spel over groente en fruit en het Zweeds loopspel. Daarbij beantwoorden kinderen vragen over bewegen en voeding en vormen zij aan de hand daarvan een zin. “Nut hiervan is dat ze op een speelse manier bewegen en leren over voeding en samenwerken met een groepje”, legt Mirjam Preusterink van Sportbedrijf Zaanstad uit.

Geen chocoladereep

Op dag twee blijkt het positieve effect thuis al merkbaar. Een moeder heeft naar aanleiding van een van de workshops een nieuwe regel ingesteld: geen telefoons tijdens het eten. “Lange tijd geleden dat we zo gezellig hebben getafeld.” Een deelnemer vertelt ‘s avonds een chocoladereep te hebben afgeslagen, een andere ging naar de supermarkt om appels te kopen.

Gezonde gewoontes stimuleren

Tijdens het kamp worden gezonde gewoontes gestimuleerd door onder meer workshops en gezonde, door AZ-diëtiste Gunilla Boomsma samengestelde sportmaaltijden. Ook wordt gedurende het hele kamp water gedronken. “Leuk dat de kinderen en ouders drie dagen lang overal aan meedoen en het thuis ook in de praktijk brengen”, zegt Annemijn Berghuis van JOGG-Zaanstad.

Til en Koopmeiners

Op woensdagmiddag loopt het ZaansFit AZ Zomerkamp op zijn eind als de deelnemers verrast worden door bezoek van twee bekende gezichten. Guus Til en Teun Koopmeiners melden zich op het veld, waar zij met de kinderen een balletje trappen, op de foto gaan, een praatje maken en handtekeningen en certificaten uitdelen. Het betekent een fraai slot van een toch al inspirerende driedaagse.

Vervolg 

De achterliggende gedachte van het kamp is het geven van een positieve stimulans voor de lange termijn. Een vervolg kan bijvoorbeeld worden gegeven door deelname aan de 12-weekse ZaansFit-cursus of door gratis te sporten in de wijk onder begeleiding van sportbuurtwerkers. 


Foto's: AZ Media / Jarrik Bijsterbosch

Origineel bericht: AZ.nl

Dit artikel delen