Maatschappelijk

[Liveblog] De Eredivisie(clubs) tijdens de coronacrisis

De hele maatschappij wordt momenteel door het Coronavirus geraakt. Voetbal verbindt mensen binnen Γ©n buiten de lijnen, fysiek maar ook online. Hoe zetten de clubs de kracht van voetbal in om elkaar in deze moeilijke tijden te inspireren en te steunen?

Dit is een liveblog, wat continu aangevuld wordt met nieuwe initiatieven.

 


Update dinsdag 7 april

Zorg voor elkaar. Denk aan elkaar. Stuur een kaart.

Omdat in deze tijd iedereen wel wat aandacht en steun kan gebruiken, heeft Heracles Almelo digitale ansichtkaarten aangeboden. Stuur wie jou lief is of aan wie jij denkt een kaart met een persoonlijke boodschap via deze link.

 


Update maandag 6 april

Blijf fit en ontwikkel jouw skills via #AjaxHomies

Ajax is gestart met een initiatief waar ze kinderen motiveren om binnen Γ©n in beweging te blijven. Door middel van voetbaloefeningen willen ze de kinderen in beweging krijgen en ze beter maken in het spelletje voetbal).

3 keer per week verschijnen oefeningen van Ajax spelers op de officiΓ«le Ajaxsocial media kanalen. Je kunt meedoen door de oefeningen na te doen en te delen met de hashtag #AjaxHomies. Wie weet vinden jullie jezelf straks terug op de officiΓ«le Ajax kanalen!

 


Update vrijdag 3 april

'Thuis zijn we op ons sterkst'

Tijdens deze moeilijke periode kan er niet worden gestreden in het Koning Willem II stadion, maar blijven we thuis.
Een groot deel van de selectie van Willem II heeft een videoboodschap achter gelaten om de supporters een hart onder de riem te steken. Bekijk hier de videoboodschap.

Op het veld werd de slogan ‘Thuis zijn we op ons sterkst’ gekalkt. Die tekst gaat over deze actie, die donderdag via het Brabants Dagblad en social media werd gelanceerd.
Wil jij ook laten zien dat je op jezelf Γ©n op anderen past? Download dan hier de poster en hang deze voor je raam.


Statement Eredivisie CV over huidige status competitie

We maken momenteel een crisis door van een ongekende omvang. Iedereen wordt door het coronavirus geraakt. Gezondheidsrisico’s, beperkte bewegingsvrijheid, financiΓ«le schade en vooral heel veel onzekerheid. Voetbal is in deze tijd van ondergeschikt belang.

Het virus heeft, net als op alle andere branches in Nederland, een enorme impact op het voetbal. Op alle clubs, de spelers, de talloze werknemers, sponsoren en fans. Voetbalclubs leven, net als iedere andere onderneming, in onzekere tijden. De nood is hoog, maar te allen tijde worden de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het RIVM tot in detail gevolgd. Deze richtlijnen zijn vanaf het moment dat het coronavirus zijn intrede deed, leidend geweest voor de besluitvorming van de KNVB, de CoΓΆperatie Eerste Divisie en de Eredivisie CV. 

Voor meer informatie bekijk hier het uitgebreide artikel:
Statement Eredivisie CV over huidige status competitie

 

eDivisie start 'eDivisie Open Series'

Om de eDivisie-volgers een alternatief te bieden, omdat het eDivisie-seizoen stil is gelegd, is vrijdag de eDivisie Open Series van start gegaan.
Elke week worden drie online toernooien georganiseerd waar eDivisie-fans, eDivisie-spelers (inter)nationale voetballers en influencers vanuit huis aan deelnemen. Met als doel: geld inzamelen om het coronavirus te bestrijden.

Elke maandag, woensdag en vrijdag wordt er gestreden voor een passende hoofdprijs. EA Sports FIFA-spelers die willen deelnemen, kunnen zich uiterlijk tot 13:00 uur op de dag van het toernooi inschrijven via deze link.

Lees hier het volledige artikel voor meer informatie:
eDivisie start nieuw initiatief: eDivisie Open Series

 


Tussenstand Vitessevoorelkaar.nl

Vitesse startte 2 weken geleden met ‘Vitessevoorelkaar.nl’, een hulpplatform waar mensen die hulp kunnen gebruiken en hulp willen aanbieden zich kunnen aanmelden om elkaar een handje te helpen.

Na 2 weken is dit de tussenstand:

  • 2275 bezoekers
  • 47 helden die hulp voor anderen aan willen bieden
  • 43 matches

Wil jij iets voor iemand betekenen of kan je zelf hulp gebruiken, meld je dan aan op www.vitessevoorelkaar.nl.
 


Update woensdag 1 april

Meer duidelijkheid over uitspelen betaald voetbalcompetities

De UEFA-vergadering van vanmiddag heeft het mogelijk uitspelen van de betaald voetbalcompetities in Nederland iets concreter gemaakt. UEFA dringt, na intensief overleg met onder meer alle aangesloten voetbalbonden, competities en clubvertegenwoordigers, er sterk op aan om het seizoen uit te spelen en qua schema aan te laten sluiten bij de rest van voetballend Europa.

Daarmee is duidelijk wat het internationale standpunt is ten aanzien van hervatting van de door de corona-crisis noodgedwongen onderbroken professionele voetbalcompetities. Hierbij is aangegeven dat het streven voor alle competities in Europa is dat ze voor 3 augustus moeten zijn afgerond. Dit houdt in dat er in de tweede helft van juni zal moeten worden gestart met hervatting van de competitie. Daarbij blijft voor ons het belang van de nationale gezondheid het uitgangspunt, inclusief die van onze voetballers, trainers, supporters en scheidsrechters. We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu.

Voor meer informatie bekijk hier het uitgebreide artikel:
Meer duidelijkheid over uitspelen betaald voetbalcompetities


Update dinsdag 31 maart

Voorlopig geen wedstrijden betaald voetbal

Vanavond heeft het kabinet bekend gemaakt dat de bestaande corona-maatregelen, ten aanzien van de sport, niet langer tot 6 april maar op zijn minst tot en met 28 april van kracht blijven.

Daarnaast werd duidelijk dat wedstrijden in het betaalde voetbal zonder publiek alsnog Γ³Γ³k vallen onder de evenementenregeling die tot 1 juni van kracht is. Voor het betaald voetbal betekent dit dat de competities niet binnen afzienbare termijn uitgespeeld kunnen worden.

Voor meer informatie bekijk hier het uitgebreide artikel:
Voorlopig geen wedstrijden betaald voetbal
 

Hoe blijven de spelers van sc Heerenveen fit?

De spelers van sc Heerenveen zitten niet stil in deze tijd. Normaal gesproken wordt er op het veld natuurlijk hard getraind, maar nu werken ze thuis aan hun fitheid.
Ze houden hun conditie zoveel mogelijk op peil met hardlopen. Hiernaast voeren ze ook (kracht)oefeningen uit om aan hun fysieke gesteldheid te werken.

Tijdens de oefeningen en het hardlopen, dragen de spelers speciale sporthorloges. Op die manier kan Sam Feringa, de performance manager, precies zien wat de spelers hebben gedaan. Hierop baseert hij de individuele trainingsschema’s.


Willem II spelletjes voor thuis

Niet alleen de fysieke puzzels vliegen de deur uit, ook de online puzzels hebben een vlucht genomen. Ook Willem II lanceert vandaag allerlei spellen voor de jonge fans om het thuis zo leuk mogelijk te maken.

Om de spellen, woordzoekers en kleurplaten te downloaden, ga je naar deze websitehttps://www.willem-ii.nl/artikel/spellen-puzzels-en-kleurplaten
 

Heracles Doeboekje

Heracles Almelo heeft samen met Bultje, de mascotte van Heracles Almelo, voor jonge fans het gratis Heracles Doeboekje gemaakt. Speciaal om alle kinderen thuis op stafstand vermaak te bieden.

Het Doeboekje zit boordevol met spellen. Denk aan een doolhofspel, rebus, woordzoeker, kruiswoordpuzzel, Blijf in Beweging-Bingo, kleurplaat, Heracles Almelo recepten en nog veel meer.

Wil jij dit gratis Heracles Doeboekje? Ga dan naar deze website en vul het formulier in.

 


Update maandag 30 maart

ADO Den Haag al 22.515 mondkapjes ingezameld

 Vorige week is ADO Den Haag samen met Stichting Transmurale zorg, Mondial Van der Velde Verhuizingen en Xtra Welzijn gestart met een inzamelactie voor mondkapjes en andere beschermkleding.  De tussenstand na één week:

  • Mondkapjes: 22.515
  • Veiligheidsbrillen: 3.067
  • Handschoenensetjes: 15.025
  • Babyfoons: 48
  • Schorten: 330
  • Handgel: 40 liter
  • Desinfecterende doekjes: 1.200

Wilt u ook een steentje bijdragen? Kijk hier voor een overzicht van alle inleverlocaties en de openingstijden per locatie. 
 


Update vrijdag 27 maart

PSV lanceert hulpplatform

Samen met NLvoorelkaar is PSV gestart met een hulpplatform voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ‘PSVvoorelkaar’ is een verrijking van het eerder gelanceerde PSV.nl/westandtogether. 

Kun jij wel wat hulp gebruiken of wil jij je inzetten voor anderen? Bezoek dan de website en meld je aan! 
 

Blijf fit met FC Groningen

FC Groningen is gestart met #fitmetfcg. Hier worden verschillende onderwerpen samengebracht. Denk aan de 15 mooiste goals van afgelopen 15 jaar, samenvattingen van de betreffende thuiswedstrijden, voetbalactiviteiten voor de jeugd en het laatste nieuws van FC Groningen en supporters als gevolg van de maatregelen van de overheid die vecht tegen het coronavirus. Bekijk hier de pagina.
 


Update donderdag 26 maart

RKC Waalwijk lanceert 'RKC voor Elkaar'

RKC Waalwijk heeft het platform www.rkcvoorelkaar.nl gelanceerd om mensen die graag anderen willen helpen te faciliteren en anderzijds hulpvragen kenbaar te maken. De club uit Waalwijk moedigt haar medewerkers, supporters en sponsoren op om in actie te komen voor mensen die hulp kunnen gebruiken.
 

Willem II #StayAtHome FIFA-toernooi

Omdat iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, organiseert Willem II, samen met eSports-partner ProPlayers, maandag 30 maart het #StayAtHome FIFA-toernooi. 128 deelnemers strijden om de titel van dit #StayAtHome FIFA-toernooi.
Wil jij meedoen? Bekijk hier de website en meld je aan!
 

Social Media compilatie Ajax

De selectiespelers van Ajax zitten niet stil in deze tijd. Om bezig te blijven, delen ze op hun eigen social media verschillende video’s van hun bezigheden.
Bekijk hier de compilatie van de Ajacieden.

 


Update woensdag 25 maart

Junior Heroes kleuren voor Friese ziekenhuizen

sc Heerenveen is met een eigen initiatief gestart om het zorgpersoneel in Friesland te bedanken en een hart onder de riem te steken. Zo sturen de leden van Junior Heroes, de kidsclub, tijdens de coronacrisis zelf ingekleurde tekeningen naar de Friese ziekenhuizen.
De speciaal ontworpen tekeningen worden ingekleurd en vervolgens naar de ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen digitaal verstuurd.
Wie mee wil doen aan deze actie of voor meer informatie bezoek hier de website.

ADO Den Haag verzamelt mondkapjes

Voor mondkapjes is er een schaarste in ons land op dit moment. Daarom wil ADO Den Haag een handje helpen met het verzamelen van mondkapjes. Het is belangrijk dat de zorgprofessionals goed beschermd te werk kunnen gaan in deze tijd.

ADO Den Haag heeft een eigen inleverpunt open gesteld in het Multifunctioneel Centrum van de club, dat doorgaans dient als supportershome. De betrokken partijen doen een dringende oproep aan alle bedrijven en mensen in de regio Haaglanden om mondkapjes en andere materialen, die zij in bezit hebben in de verpakking, in te leveren bij een van de inzamelpunten van de actie #allemondkapjesverzamelen.
 

'Leven zonder Voetbal'

Om een kijkje te krijgen in het leven van de selectiespelers van Fortuna Sittard in deze tijd, is de club gestart met ‘Leven zonder Voetbal’. Dit is een serie interviews waar de spelers praten over hoe hun dagen er momenteel uitzien, hoe ze fit blijven, tips tegen verveling en nog veel meer.

 


Update dinsdag 24 maart

Eredivisie aanvoerders steken bevolking hart onder de riem

De oproep van de aanvoerders luidt: blijf thuis, blijf positief en denk aan je medemens. Tot slot hebben ze een speciale boodschap voor de mensen die in deze moeilijke tijden de samenleving draaiende houden: "Normaal klappen jullie voor ons, nu klappen wij voor jullie."
Lees hier meer informatie.

VVV-Venlo start 'VVV Samen Sterk'

Samen met VVV Foundation is VVV-Venlo gestart met het online platform ‘VVV Samen Sterk’. Middels dit platform brengt de club bestaande en nieuwe initiatieven samen. Dit om het belang van thuisblijven te benadrukken, maar ook om thuis zitten leuker Γ©n leerzamer te maken. Onder het motto: Samen Thuis, Samen Gezond en Samen Betrokken.
Zo kunnen jongeren meedoen aan diverse online games binnen het kader van #StayAtHomeVVV samen met de VVV-esporters. Daarnaast zijn er allerlei gezondheidstips en challenges terug te vinden, zoals de 7 days WaterChallenge. Tot slot zijn er documentaire en live wedstrijden te bekijken.

Het platform ‘VVV Samen Sterk’ is te vinden via deze website en met de hashtag #VVVSamenSterk op de social mediakanalen.

Noaberschap van FC Twente

In de regio zijn mensen er voor elkaar in goede- en slechte tijden. In Twente noemen ze dit: ‘noaberschap’. In de huidige coronacrisis wil de club ‘Noaberschap’ tonen. Noaberschap betekent op dit moment dat FC Twente vraagt aan iedereen om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar tegelijkertijd ook blijven omzien naar elkaar, naar de kwetsbaren in onze samenleving. Op allerlei manieren kunnen we elkaar door deze crisis heen helpen.

De club draagt graag bij aan initiatieven uit de Twentse samenleving. Om in aanmerking te komen voor het steuntje in de rug die jij nodig hebt, kun je een verzoek mailen naar scorenindewijk@fctwente.nl. Op basis van de reacties en de behoeften bekijkt de club waar het ondersteuning in kan bieden.
 

RKC Waalwijk doneert aan het Rode Kruis

Hiernaast draagt RKC Waalwijk ook een steentje bij om geld in te zamelen voor de strijd tegen het virus. Ze verkopen speciale t-shirts, waarbij per verkocht shirt, €5,- naar het Rode Kruis gaat.

 


Update maandag 23 maart

Vitesse lanceert eigen hulpplatform

Ook Vitesse heeft een mooi eigen initiatief ontwikkeld om, waar mogelijk, elkaar te helpen in deze tijden. Dit doet de club uit Arnhem met een eigen hulpplatform, een soort marktplaats voor sociale diensten.

Op het platform kunnen medewerkers en supporters, die zich willen inzetten voor mensen en (zorg)organisaties, een bericht plaatsen. Andersom kunnen mensen ook een oproep plaatsen als zij behoefte hebben aan hulp of een steuntje in de rug. Een luisterend oor bieden, eten maken, post rondbrengen of boodschappen rondbrengen, het zijn een paar voorbeelden die op het digitale prikbord geplaatst kunnen worden.
Als je voor iemand iets wilt betekenen of zelf hulp kunt gebruiken, meld je dan aan op www.vitessevoorelkaar.nl.
 


Update donderdag 19 maart

PSV geeft inkijkje in trainingen

Woensdag 18 maart gaf PSV-captain Denzel Dumfries het startschot van een speciaal online platform, waar mensen een uniek inkijkje krijgen in de trainingen van de selectiespelers. Hiermee wil de club ervoor zorgen dat men thuis ook fit blijft. Ook worden er veel momenten uit het verleden van PSV aangeboden, op interactieve manieren. Dit is één van de toegiften vanuit PSV om jong en oud door deze ‘thuiszitperiode’ heen te trekken, met als doel: blijf thuis, blijf fit en blijf betrokken.
 

FC Groningen start 'Noordtribune Helpt'

Vrijdag 20 maart startte FC Groningen het initiatief ‘Noordtribune Helpt’. In deze periode zijn er een hoop mensen die wat hulp kunnen gebruiken, waar supporters van FC Groningen zich graag voor in willen zetten.

FC Groningen heeft hiervoor een eerste donatie van 1.000 euro ter beschikking gesteld en daarnaast twee busjes, die normaal gesproken worden gebruikt om spelers uit de regio van huis naar het TopsportZorgCentrum en hun school te vervoeren.  Tijdens het initiatief ‘Noordtribune Helpt’ staan deze busjes 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar om anderen te helpen.
Mensen die hulp kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld boodschappen doen, kunnen terecht op de website: www.noordtribunegroningen.nl.
 

Win een gesigneerd AZ-shirt

AZ heeft een mooie winactie opgezet, in tijden waarin Nederlanders massaal thuis aan het werk zijn. De fans met de meeste likes op hun ‘thuisblijf-foto’ in AZ-stijl op Facebook of Twitter winnen een gesigneerd AZ-shirt.

PEC Zwolle doneert vers voedsel

PEC Zwolle geeft het goede voorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan. Omdat er momenteel geen spelers, staff en kantoororganisatie aanwezig is op de club, schenken ze vers voedsel aan de voedselbank in Kampen.
 


Update woensdag 18 maart

FC Utrecht start 'FC Utrecht Helpt'

FC Utrecht heeft het platform ‘FC Utrecht Helpt’ gelanceerd waar actief wordt gezocht naar mensen die boodschappen doen voor anderen, op te passen of te bellen met eenzame ouderen. Op dit platform laten ze vraag en aanbod van hulpdiensten samenkomen, vanuit het hart.

Eerder bracht FC Utrecht ook ‘Samen Kijken’ naar buiten. Op deze manier konden supporters kijken naar een eerder gespeelde wedstrijd op het moment dat FC Utrecht eigenlijk in actie zou komen.
 

Heracles Almelo reserveert wedstrijdkaarten voor zorgpersoneel

Bij Heracles Almelo steken ze alle zorgverleners en andere mensen met een vitaal beroep, op een ludieke manier een hart onder de riem. De club heeft speciaal voor hen een vak van 500 plaatsen gereserveerd en stelt deze kaarten beschikbaar voor de volgende thuiswedstrijd.

“Speciaal voor hen houden wij de bal hoog. Voor elke duizend keer hooghouden, stellen wij tien kaarten aan zorgmedewerkers, andere vitale beroepen of vrijwilligers beschikbaar voor een van onze volgende thuiswedstrijden.”

 

 

 

 

Dit artikel delen