Maatschappelijk

[Liveblog] Eredivisieclubs steunen maatschappij in coronacrisis

De hele maatschappij wordt momenteel door het Coronavirus geraakt. Voetbal verbindt mensen binnen Γ©n buiten de lijnen, fysiek maar ook online. Hoe zetten de clubs de kracht van voetbal in om elkaar in deze moeilijke tijden te inspireren en te steunen?

Dit is een liveblog, wat continu aangevuld wordt met nieuwe initiatieven.


Update maandag 30 maart

ADO Den Haag al 22.515 mondkapjes ingezameld

 Vorige week is ADO Den Haag samen met Stichting Transmurale zorg, Mondial Van der Velde Verhuizingen en Xtra Welzijn gestart met een inzamelactie voor mondkapjes en andere beschermkleding.  De tussenstand na één week:

  • Mondkapjes: 22.515
  • Veiligheidsbrillen: 3.067
  • Handschoenensetjes: 15.025
  • Babyfoons: 48
  • Schorten: 330
  • Handgel: 40 liter
  • Desinfecterende doekjes: 1.200

Wilt u ook een steentje bijdragen? Kijk hier voor een overzicht van alle inleverlocaties en de openingstijden per locatie. 
 


Update vrijdag 27 maart

PSV lanceert hulpplatform

Samen met NLvoorelkaar is PSV gestart met een hulpplatform voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ‘PSVvoorelkaar’ is een verrijking van het eerder gelanceerde PSV.nl/westandtogether. 

Kun jij wel wat hulp gebruiken of wil jij je inzetten voor anderen? Bezoek dan de website en meld je aan! 
 

Blijf fit met FC Groningen

FC Groningen is gestart met #fitmetfcg. Hier worden verschillende onderwerpen samengebracht. Denk aan de 15 mooiste goals van afgelopen 15 jaar, samenvattingen van de betreffende thuiswedstrijden, voetbalactiviteiten voor de jeugd en het laatste nieuws van FC Groningen en supporters als gevolg van de maatregelen van de overheid die vecht tegen het coronavirus. Bekijk hier de pagina.
 


Update donderdag 26 maart

RKC Waalwijk lanceert 'RKC voor Elkaar'

RKC Waalwijk heeft het platform www.rkcvoorelkaar.nl gelanceerd om mensen die graag anderen willen helpen te faciliteren en anderzijds hulpvragen kenbaar te maken. De club uit Waalwijk moedigt haar medewerkers, supporters en sponsoren op om in actie te komen voor mensen die hulp kunnen gebruiken.
 

Willem II #StayAtHome FIFA-toernooi

Omdat iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, organiseert Willem II, samen met eSports-partner ProPlayers, maandag 30 maart het #StayAtHome FIFA-toernooi. 128 deelnemers strijden om de titel van dit #StayAtHome FIFA-toernooi.
Wil jij meedoen? Bekijk hier de website en meld je aan!
 

Social Media compilatie Ajax

De selectiespelers van Ajax zitten niet stil in deze tijd. Om bezig te blijven, delen ze op hun eigen social media verschillende video’s van hun bezigheden.
Bekijk hier de compilatie van de Ajacieden.

 


Update woensdag 25 maart

Junior Heroes kleuren voor Friese ziekenhuizen

sc Heerenveen is met een eigen initiatief gestart om het zorgpersoneel in Friesland te bedanken en een hart onder de riem te steken. Zo sturen de leden van Junior Heroes, de kidsclub, tijdens de coronacrisis zelf ingekleurde tekeningen naar de Friese ziekenhuizen.
De speciaal ontworpen tekeningen worden ingekleurd en vervolgens naar de ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen digitaal verstuurd.
Wie mee wil doen aan deze actie of voor meer informatie bezoek hier de website.

ADO Den Haag verzamelt mondkapjes

Voor mondkapjes is er een schaarste in ons land op dit moment. Daarom wil ADO Den Haag een handje helpen met het verzamelen van mondkapjes. Het is belangrijk dat de zorgprofessionals goed beschermd te werk kunnen gaan in deze tijd.

ADO Den Haag heeft een eigen inleverpunt open gesteld in het Multifunctioneel Centrum van de club, dat doorgaans dient als supportershome. De betrokken partijen doen een dringende oproep aan alle bedrijven en mensen in de regio Haaglanden om mondkapjes en andere materialen, die zij in bezit hebben in de verpakking, in te leveren bij een van de inzamelpunten van de actie #allemondkapjesverzamelen.
 

'Leven zonder Voetbal'

Om een kijkje te krijgen in het leven van de selectiespelers van Fortuna Sittard in deze tijd, is de club gestart met ‘Leven zonder Voetbal’. Dit is een serie interviews waar de spelers praten over hoe hun dagen er momenteel uitzien, hoe ze fit blijven, tips tegen verveling en nog veel meer.

 


Update dinsdag 24 maart

Eredivisie aanvoerders steken bevolking hart onder de riem

De oproep van de aanvoerders luidt: blijf thuis, blijf positief en denk aan je medemens. Tot slot hebben ze een speciale boodschap voor de mensen die in deze moeilijke tijden de samenleving draaiende houden: "Normaal klappen jullie voor ons, nu klappen wij voor jullie."
Lees hier meer informatie.

VVV-Venlo start 'VVV Samen Sterk'

Samen met VVV Foundation is VVV-Venlo gestart met het online platform ‘VVV Samen Sterk’. Middels dit platform brengt de club bestaande en nieuwe initiatieven samen. Dit om het belang van thuisblijven te benadrukken, maar ook om thuis zitten leuker Γ©n leerzamer te maken. Onder het motto: Samen Thuis, Samen Gezond en Samen Betrokken.
Zo kunnen jongeren meedoen aan diverse online games binnen het kader van #StayAtHomeVVV samen met de VVV-esporters. Daarnaast zijn er allerlei gezondheidstips en challenges terug te vinden, zoals de 7 days WaterChallenge. Tot slot zijn er documentaire en live wedstrijden te bekijken.

Het platform ‘VVV Samen Sterk’ is te vinden via deze website en met de hashtag #VVVSamenSterk op de social mediakanalen.

Noaberschap van FC Twente

In de regio zijn mensen er voor elkaar in goede- en slechte tijden. In Twente noemen ze dit: ‘noaberschap’. In de huidige coronacrisis wil de club ‘Noaberschap’ tonen. Noaberschap betekent op dit moment dat FC Twente vraagt aan iedereen om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar tegelijkertijd ook blijven omzien naar elkaar, naar de kwetsbaren in onze samenleving. Op allerlei manieren kunnen we elkaar door deze crisis heen helpen.

De club draagt graag bij aan initiatieven uit de Twentse samenleving. Om in aanmerking te komen voor het steuntje in de rug die jij nodig hebt, kun je een verzoek mailen naar scorenindewijk@fctwente.nl. Op basis van de reacties en de behoeften bekijkt de club waar het ondersteuning in kan bieden.
 

RKC Waalwijk doneert aan het Rode Kruis

Hiernaast draagt RKC Waalwijk ook een steentje bij om geld in te zamelen voor de strijd tegen het virus. Ze verkopen speciale t-shirts, waarbij per verkocht shirt, €5,- naar het Rode Kruis gaat.

 


Update maandag 23 maart

Vitesse lanceert eigen hulpplatform

Ook Vitesse heeft een mooi eigen initiatief ontwikkeld om, waar mogelijk, elkaar te helpen in deze tijden. Dit doet de club uit Arnhem met een eigen hulpplatform, een soort marktplaats voor sociale diensten.

Op het platform kunnen medewerkers en supporters, die zich willen inzetten voor mensen en (zorg)organisaties, een bericht plaatsen. Andersom kunnen mensen ook een oproep plaatsen als zij behoefte hebben aan hulp of een steuntje in de rug. Een luisterend oor bieden, eten maken, post rondbrengen of boodschappen rondbrengen, het zijn een paar voorbeelden die op het digitale prikbord geplaatst kunnen worden.
Als je voor iemand iets wilt betekenen of zelf hulp kunt gebruiken, meld je dan aan op www.vitessevoorelkaar.nl.
 


Update donderdag 19 maart

PSV geeft inkijkje in trainingen

Woensdag 18 maart gaf PSV-captain Denzel Dumfries het startschot van een speciaal online platform, waar mensen een uniek inkijkje krijgen in de trainingen van de selectiespelers. Hiermee wil de club ervoor zorgen dat men thuis ook fit blijft. Ook worden er veel momenten uit het verleden van PSV aangeboden, op interactieve manieren. Dit is één van de toegiften vanuit PSV om jong en oud door deze ‘thuiszitperiode’ heen te trekken, met als doel: blijf thuis, blijf fit en blijf betrokken.
 

FC Groningen start 'Noordtribune Helpt'

Vrijdag 20 maart startte FC Groningen het initiatief ‘Noordtribune Helpt’. In deze periode zijn er een hoop mensen die wat hulp kunnen gebruiken, waar supporters van FC Groningen zich graag voor in willen zetten.

FC Groningen heeft hiervoor een eerste donatie van 1.000 euro ter beschikking gesteld en daarnaast twee busjes, die normaal gesproken worden gebruikt om spelers uit de regio van huis naar het TopsportZorgCentrum en hun school te vervoeren.  Tijdens het initiatief ‘Noordtribune Helpt’ staan deze busjes 24 uur per dag en 7 dagen in de week klaar om anderen te helpen.
Mensen die hulp kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld boodschappen doen, kunnen terecht op de website: www.noordtribunegroningen.nl.
 

Win een gesigneerd AZ-shirt

AZ heeft een mooie winactie opgezet, in tijden waarin Nederlanders massaal thuis aan het werk zijn. De fans met de meeste likes op hun ‘thuisblijf-foto’ in AZ-stijl op Facebook of Twitter winnen een gesigneerd AZ-shirt.

PEC Zwolle doneert vers voedsel

PEC Zwolle geeft het goede voorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan. Omdat er momenteel geen spelers, staff en kantoororganisatie aanwezig is op de club, schenken ze vers voedsel aan de voedselbank in Kampen.
 


Update woensdag 18 maart

FC Utrecht start 'FC Utrecht Helpt'

FC Utrecht heeft het platform ‘FC Utrecht Helpt’ gelanceerd waar actief wordt gezocht naar mensen die boodschappen doen voor anderen, op te passen of te bellen met eenzame ouderen. Op dit platform laten ze vraag en aanbod van hulpdiensten samenkomen, vanuit het hart.

Eerder bracht FC Utrecht ook ‘Samen Kijken’ naar buiten. Op deze manier konden supporters kijken naar een eerder gespeelde wedstrijd op het moment dat FC Utrecht eigenlijk in actie zou komen.
 

Heracles Almelo reserveert wedstrijdkaarten voor zorgpersoneel

Bij Heracles Almelo steken ze alle zorgverleners en andere mensen met een vitaal beroep, op een ludieke manier een hart onder de riem. De club heeft speciaal voor hen een vak van 500 plaatsen gereserveerd en stelt deze kaarten beschikbaar voor de volgende thuiswedstrijd.

“Speciaal voor hen houden wij de bal hoog. Voor elke duizend keer hooghouden, stellen wij tien kaarten aan zorgmedewerkers, andere vitale beroepen of vrijwilligers beschikbaar voor een van onze volgende thuiswedstrijden.”

 

 

 

 

Dit artikel delen