Eredivisie Awards

Luuk de Jong uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april

Luuk de Jong is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand april. De aanvoerder van PSV is verkozen op basis van statistieken en stemmen van voetbalfans. Het is al de vijfde keer dit seizoen dat de prijs voor beste speler naar een PSV’er gaat.

Comeback

De 32-jarige aanvaller is in de maand april van grote waarde geweest voor PSV. De Jong scoorde in de laatste vier speelrondes zes keer en gaf één assist, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de overwinningen van PSV op N.E.C. Nijmegen (2-4), Excelsior Rotterdam (4-0), FC Volendam (2-3) en Ajax (3-0). Door de comeback staat PSV op de tweede plaats in de Eredivisie en heeft het momenteel de beste papieren om zich te plaatsen voor de voorrondes van de Champions League.

De boeken in

De aanvoerder van PSV kwam in alle vier de wedstrijden tot scoren. De laatste keer dat De Jong zes doelpunten maakte in één maand was vier jaar geleden (april 2019).

De PSV-spits verzorgde bij FC Volendam de openingstreffer en heeft daarmee gescoord tegen alle eredivisieclubs waartegen hij zelf speelde. In totaal scoorde De Jong tegen 27 verschillende tegenstanders in de Eredivisie en passeerde daardoor onder meer Cor van der Gijp, Ove Kindvall (beiden 26 clubs) en Marco van Basten (25 clubs). Ook met zijn twee goals in de Klassieker gaat de aanvaller de boeken in: De Jong is de derde speler ooit die in vijf opeenvolgende eredivisiewedstrijden tegen Ajax scoorde, na Spitz Kohn (1962) en Dirk Kuijt (2006).

De teller van Luuk de Jong staat dit seizoen op twaalf goals. Dankzij zijn doelpunten achterhaalde de aanvoerder Hallvar Thoresen (106) en ging hij Mateja Kežman (105) voorbij op de eredivisietopscorerslijst aller tijden van PSV. De Jong hoeft nu enkel Willy van der Kuijlen (308), Coen Dillen (120) en Luc Nilis (110) voor zich te dulden.

Eredivisie Speler van de Maand

De uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand is een mooie beloning voor Luuk de Jong, die dit seizoen zijn waarde voor PSV weer laat zien. De voormalig Oranje-international is de vijfde PSV’er die de maandprijs wint; eerder dit seizoen werden Cody Gakpo (september en oktober) en Xavi Simons (augustus en maart) al uitgeroepen tot beste speler.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Hans Kraay jr. Het interview met Luuk de Jong bekijk je hier

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2022/23 worden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards.

De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA Sports. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, de Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen