Eredivisie Awards

Luuk de Jong verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand februari

Luuk de Jong is vrijdag verkozen tot Eredivisie Speler van de Maand. De 33-jarige spits van PSV kwam als beste eredivisiespeler uit de bus in de verkiezing op basis van Opta data en stemmen van fans.

PSV heeft in februari de ongeslagen Eredivisie-reeks voortgezet met een gelijkspel bij Ajax (1-1) en overwinningen op FC Volendam (1-5), Heracles Almelo (2-0) en PEC Zwolle (1-7). Na 23 wedstrijden heeft het team van trainer Peter Bosz dit seizoen 21 keer gewonnen, slechts twee keer gelijkgespeeld en een doelsaldo van +66 (77 voor en 11 tegen).

Meest veelzijdige topschutter in de Eredivisie

Luuk de Jong was in februari bij de meeste doelpunten betrokken. In vier wedstrijden kwam de 39-voudig voormalig international tot vijf doelpunten en twee assists. De spits van PSV scoorde twee keer met links, één keer met rechts en twee keer met zijn hoofd. Hij werd zelfs de eerste PSV’er sinds acht jaar die in één competitieduel (tegen PEC Zwolle) met rechts, links en het hoofd scoorde. De laatste speler van PSV die dat lukte was Luuk de Jong zelf in september 2015 tegen SC Cambuur.

Dat De Jong een veelzijdige spits is, zien we ook terug in de seizoencijfers. De Jong scoorde in 2023/'24 zes keer met links, acht keer met rechts en acht keer met zijn hoofd. Vooral qua kopgoals steekt Luuk de Jong er letterlijk en figuurlijk bovenuit: hij maakte minimaal vijf kopgoals meer dan iedere andere speler in de competitie.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentatrice Aletha Leidelmeijer. Het interview met De Jong bekijk je hier.

Koploper klassement Willy van der Kuijlen-trofee

Dankzij zijn goals afgelopen maand greep Luuk de Jong de leiding in de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee (22 goals). Tegen PEC Zwolle maakte hij zijn achtste hattrick in de Eredivisie: alleen Dirk Kuijt en Klaas Jan Huntelaar (allebei 9) maakten deze eeuw meer hattricks in de Eredivisie dan Luuk de Jong (8).

Naast zijn uitstekende doelpuntenmoyenne had de 33-jarige aanvaller in februari de meeste schoten (20), schoten op doel (9) en - op teamgenoot Hirving Lozano na (14) - de meeste kansen gecreëerd (12). Ook werd Luuk de Jong door voetballiefhebbers drie keer verkozen tot KPN man of the Match.

Tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs

Voor Luuk de Jong is het zijn tweede Eredivisie Speler van de Maand-prijs. In april 2023 won de aanvaller zijn eerste maandprijs. In het achtjarige bestaan van de verkiezing is het de zestiende keer dat een speler van PSV verkozen wordt tot Eredivisie Speler van de Maand, de tweede keer dit seizoen (Joey Veerman, november 2023). Naast de trofee ontvangt De Jong ook een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel EA SPORTS FC™ 24.

Luuk de Jong had in de maandverkiezing concurrentie van onder andere Pelle van Amersfoort (sc Heerenveen) en Taylor Booth (FC Utrecht). Booth kwam door zijn blessure echter 15 minuten tekort om aan de norm van minstens 60% speeltijd te voldoen.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand, Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden uitgereikt op de Eredivisie Awards (2 september 2024).

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA SPORTS FC™. De verkiezing voor het Johan Cruijff Talent van de Maand wordt georganiseerd door de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen