Eredivisie

Nederland passeert Portugal en pakt extra Champions League-ticket

Goed nieuws voor het Nederlandse profvoetbal: de Eredivisie is Liga Portugal gepasseerd op de UEFA-coëfficiëntenranglijst en heeft nu officieel de zesde plaats in haar bezit. Dat betekent dat vanaf het seizoen 2024/’25 niet één, maar twee eredivisieclubs een direct ticket voor de lucratieve Champions League-groepsfase ontvangen. De nummer drie in de Eredivisie speelt voorrondes Champions League. De laatste keer dat Nederland een seizoen afsloot in de top zes van de lijst was in 2001.

Opmars

De opmars is een bijzondere prestatie, aangezien de Eredivisie in 2018 nog de veertiende plaats bezette. De Nederlandse clubs zetten de laatste seizoenen uitstekende resultaten neer in de Europese competities, waardoor de Eredivisie flinke terreinwinst boekte op de coëfficiëntenlijst. Na de resultaten van deze Europese speelronde heeft Nederland een onoverbrugbare voorsprong op nummer zes Portugal. Plek vijf - nu in handen van Frankrijk - is eveneens in zicht.

Eredivisie pakt uit

Om het verzilveren van de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst te vieren, plaatst de Eredivisie direct na het laatste fluitsignaal een film met in de hoofdrol oud-Oranje international Khalid Boulahrouz; een ludieke knipoog naar de beruchte WK-clash met Portugal in 2006. In de film worden plek zes en zeven via koffers symbolisch aan elkaar overgedragen in een sfeervolle actiesetting. Bekijk de video bovenaan het artikel.

'Sterke Nederlandse Competitie’

Eredivisie CV-directeur Jan de Jong is trots op de prestaties van de Nederlandse clubs: “Dit is een collectieve prestatie van alle eredivisieclubs. We hebben samen het belang van Europees voetbal centraal gezet door onder meer in de Veranderagenda af te spreken dat alle clubs in de Eredivisie zich verplichten om mee te werken aan verzoeken tot verschuiven van wedstrijden in het belang van een optimaal wedstrijdschema voor de Europees spelende clubs. Ook het later instromen van de Europees spelende clubs in de TOTO KNVB Beker en het collectieve besluit om het spelen op natuurgras te bevorderen hebben bijgedragen aan het gemeenschappelijke doel om een sterkere Nederlandse competitie te worden.”

De 6e plaats op de UEFA-ranglijst is ontzettend belangrijk voor de aantrekkelijkheid van de Eredivisie
Jan de Jong, directeur Eredivisie CV

Coëfficiëntenmoeras

Sportjournalist en coëfficiëntenexpert Michel Abbink (NU.nl, voorheen Voetbal International): “Nog maar vijf jaar geleden dreigde Nederland weg te zakken in een coëfficiëntenmoeras. Lange zomers met talloze voorrondes dreigen. Zo’n ommekeer is zelden vertoond in de rijke geschiedenis van de UEFA Country Ranking.”

Toekomst Nederlands voetbal

Eredivisie-directeur Jan de Jong vervolgt en kijkt positief uit naar de toekomst: “De 6e plaats op de UEFA-ranglijst is vanwege de extra Europese tickets ontzettend belangrijk voor de aantrekkelijkheid van de Eredivisie, de commerciële groei en financiële stabiliteit van de clubs, de ontwikkeling en waarde van spelers, en de aantrekkingskracht voor nieuwe talenten. Nu moeten er samen voor zorgen dat we deze plek vasthouden.”

Dit artikel delen