Maatschappelijk

Nederlandse voetbalwereld vraagt aandacht voor LHBTI acceptatie

De Nederlandse voetbalwereld komt vanaf 11 oktober, internationale Coming Out Dag, met een gezamenlijk statement om lhbti-acceptatie in het voetbal te bevorderen. Van 11 tot en met 20 oktober vindt de gezamenlijke actie plaats in het Nederlandse voetbal. De Eredivisie haakt hierop in tijdens speelronde 10.

Op initiatief van de Centrale spelersraad VVCS en de John Blankenstein Foundation dragen alle aanvoerders in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie in het speelweekend van 18 t/m 20 oktober een regenboogband in plaats van de traditionele aanvoerdersband. Dit wordt gedaan om collega-voetballers, scheidsrechters, supporters, vrijwilligers en vele anderen binnen het voetbal die met hun eigen identiteit worstelen te steunen en bij te dragen aan bewustwording van het bespreekbaar maken van diversiteit. Voetbal moet voor iedereen zijn, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.

Spelers, trainers, scheidsrechters én verslaggevers

De clubs ondersteunen de boodschap met een gezamenlijk statement op sociale media. Daarnaast dragen alle coaches, scheidsrechters en FOX Sports-presentatoren een speciaal regenboogspeldje en gebruikt FOX Sports voor de gelegenheid speciale regenboogmicrofoons.

Afgelopen twee jaar heeft de actie met de regenboogbanden ook plaatsgevonden. Dit jaar wordt het geluid voor een brede acceptatie van iedereen in de voetbalwereld nog luider, met de medewerking van coaches, scheidsrechters, clubs en FOX Sports. We laten vanuit iedere hoek zien en horen dat voetbal van iedereen is!

Ook amateurvoetbal en andere sporten doen mee

De actie wordt ook door amateurverenigingen en andere sporten gedragen. Via regenboogband.nl/knvb kunnen amateurclubs regenboogbanden bestellen voor hun teams, iets dat vorig jaar maar liefst 10.000 keer gedaan is. Ook deze banden worden gedragen in het weekend van 19 en 20 oktober.  

Clubworkshops

Niet alleen via het statement wordt gewerkt aan LHBTI acceptatie in het voetbal. Stichting John Blankenstein Foundation (JBF), houdt zich sinds 2008 bezig met het bespreekbaar maken van en toewerken naar gelijke behandeling van LHBTI+ in de professionele- en amateursport. Belangrijkste pijler van de JBF zijn workshops die worden aangeboden aan spelersteams, staf, coaches, aanvoerders, bestuur en directie en supporters.

Meer informatie is te vinden via www.johnblankensteinfoundation.nl. Via de website wordt ook de mogelijkheid geboden een (kosteloze) workshop aan te vragen.

Dit artikel delen