Maatschappelijk

Nominatie Rookvrije Generatie Awards

De Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie maken kans op de Rookvrije Generatie Award. Het betaald voetbal is hiervoor genomineerd doordat zij bijdraagt aan de rookvrije generatie door alle stadions in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie rookvrij te hebben gemaakt. De Rookvrije Generatie Awards is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds om organisaties en individuen te belonen voor hun inzet richting een rookvrij Nederland.

Ondanks dat er helaas nog steeds geen publiek naar het stadion mag komen, hebben de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zich de afgelopen drie seizoenen hard gemaakt voor rookvrije stadions. Niet alleen om als betaald voetbal het goede voorbeeld te geven richting de jeugd en bij te dragen aan een rookvrije generatie, maar ook met de intentie om de stadions toegankelijker te maken voor iedereen. In een stadion kan je namelijk niet bepalen of je naast iemand zit die rookt en supporterts kunnen op een tribune met vaste plaatsen nu eenmaal geen andere plek opzoeken.

Traject

Na besluitvorming met alle clubs is een werkgroep opgetuigd bestaande uit diverse afgevaardigden vanuit clubs en andere betrokken organisaties. Door deze groep is een leidraad gemaakt waarin stapsgewijs staat beschreven wat clubs kunnen doen om hun stadion rookvrij te krijgen. Denk hierbij aan de communicatie richting stakeholders, het trainen van stewards om te handhaven, maar ook het opnemen van het rookvrije stadion in de algemene voorwaarden voor een stadionbezoek. Tevens hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden voor de clubs om kennisdeling op dit terrein te bevorderen en is het platform www.rookvrijestadions.nl gelanceerd, voor bekendheid van het initiatief onder een breed publiek.

Resultaat

Het uiteindelijke resultaat – gebaseerd op de eerste (oefen)wedstrijden van het seizoen 2020/2021, toen beperkt publiek aanwezig was in de stadions – is dat er niet tot nauwelijks gerookt werd in de stadions. Bovendien hebben clubs middels een enquête aangegeven tevreden te zijn over de eerste resultaten. Uiteraard volgt een belangrijk volgend moment bij de terugkeer van de supporters in de stadions, waar iedereen naar uitkijkt.

Meer informatie over de award en het stemmen vind je hier.

Dit artikel delen