Eredivisie

PSV pakt Johan Cruijff Schaal dankzij ontketende Madueke

PSV heeft de eerste prijs van het seizoen veroverd. De Eindhovenaren versloegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 4-0. Noni Madueke, Yorbe Vertessen en Mario Götze zorgden voor de doelpunten.

Bij Ajax ontbrak de kersverse olympisch kampioen Antony, net als de geblesseerde Maarten Stekelenburg, Mohamed Kudus en Perr Schuurs. Edson Álvarez had ook nog geen basisplaats na zijn inspanningen voor Mexico in de Gold Cup. PSV startte op oorlogssterkte, drie dagen voor de return met FC Midtjylland in de derde voorronde van de Champions League.

De ploeg van trainer Roger Schmidt kwam al binnen twee minuten op voorsprong via Noni Madueke. De jonge Engelsman kon vrij doorlopen nadat Tagliafico en Martinez niet ingrepen.

Ajax dacht binnen tien minuten na de achterstand op gelijke hoogte te komen. Na een schitterende combinatie was Haller het eindstation maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Ajax ging door met aanvallen maar keek na een klein half uur spelen toch tegen een 2-0 achterstand aan. Het was weer Madueke die een schitterende counter kon afronden.

Vlak voor rust werden de problemen voor Erik ten Hag en zijn ploeg alleen maar groter. Nicolas Tagliafico kreeg de rode kaart van scheidsrechter Kuipers na een gemene tackle op André Ramalho.

PSV snel in de omschakeling

Ten Hag greep in de rust in en bracht Rensch in plaats van Klaassen, die al geel op zak had. Schmidt liet zijn spits Zahavi in de kleedkamer achter en bracht de snelle Belg Vertessen.

In het tweede bedrijf ging Ajax door met wat het voor rust deed, het spel maken. PSV leunde achterover met de voorsprong op zak en loerde op de counter. De Eindhovenaren kwamen er enkele keren gevaarlijk uit maar konden dit lange tijd niet in de score uitdrukken.

Een kwartier voor tijd kwam toch de genadeklap voor Ajax. Yorbe Vertessen was slimmer dat Martinez en schoot via een simpele combinatie de bal achter Pasveer. Mario Götze maakte de avond voor PSV compleet. De Duitser bracht de score in de laatste minuut op 4-0.

Zo wint PSV voor het eerst in 16 wedstrijden een wedstrijd tegen een topploeg (Ajax, Feyenoord & AZ). Daarmee veroveren de Eindhovenaren de eerste prijs van het seizoen en de eerste prijs onder Roger Schmidt.

Afscheid Evert ten Napel

Evert ten Napel, een van de populairste en langst dienende sportcommentatoren van Nederland, beleefde tijdens de Johan Cruijff Schaal een afscheid in stijl als commentator van ESPN. De 77-jarige Drent stopt met zijn werkzaamheden voor nationale televisie. “Je moet een keer stoppen, en dan is de Johan Cruijff Schaal geen verkeerd podium voor een laatste kunstje”, aldus Ten Napel.

Laatste kunstje Kuipers

Naast het afscheid van Ten Napel is de Johan Cruijff Schaal ook de afscheidswedstrijd van Björn Kuipers. Na zestien jaar stopt Kuipers met fluiten op proffesioneel niveau. Na 311 officiële wedstrijden in de Eredivisie, 961 gele kaarten en 52 rode kaarten is het voorbij. Hij gaat zich ontfermen over zijn supermarkten, kapsalon en vastgoed en, zo zei hij eerder in gesprek met ESPN.