Maatschappelijk

Rotterdammers scoren baan in De Kuip

Feyenoord organiseerde donderdag in samenwerking met het WerkgeversServicepunt Rijmond een megabanenmarkt in De Kuip, waar enkele duizenden werkzoekenden uit met name Rotterdam-Zuid op af kwamen. De topclub is al jaren een springplank voor mensen die aan de slag willen.

Overal in en rondom het stadion van Feyenoord waren er sport- en spelactiviteiten te zien. De werkzoekenden stonden er niet alleen voor: ook zo'n honderd werkgevers werkten zich in het zweet. "Dan hoef je elkaar alleen maar aan te kijken om een praatje te maken", vertelt Ton Strooband, manager maatschappelijke zaken van Feyenoord in Metro.

"Op het sportveld is het contact tussen werkzoekenden en werkgevers veel natuurlijker en gelijkwaardiger dan in een reguliere sollicitatieprocedure. Als je al uitgenodigd wordt voor een gesprek, dan moet je jezelf toch zien te verkopen aan de andere kant van de tafel. Dat is niet iedereen gegeven - wie zonder werk zit, blaakt vaak niet van het zelfvertrouwen. Maar ren samen een estafette en je staat opeens veel relaxter met elkaar te praten."

De oefeningen tijdens Hand in Hand naar Werk zijn gericht op onder meer samenwerken en communiceren. "Ook voor bedrijven is dit goud waard", zegt Strooband. "Ze zien zo veel sneller wat ze aan iemand hebben als het erop aan komt. En ze komen in contact met potentiele werknemers die ze anders waarschijnlijk nooit gesproken hadden. Er is echt iets te winnen in De Kuip, voor beide partijen."

Succes en zelfvertrouwen

Feyenoord is al een kleine 10 jaar een springplank voor mensen die aan de slag willen. De Rotterdamse topclub helpt jaarlijks tientallen jongeren van een uitkering naar een reguliere baan. In en om De Kuip maken ze zichzelf in een aantal maanden tot een jaar 'werkfit', met inzet van de waarden van sport en veel persoonlijke aandacht van Feyenoords maatschappelijke coaches.

"Niet iedereen heeft de vaardigheden om direct ergens aan het werk te gaan", zegt Strooband. "Bij Feyenoord leren ze stap voor stap wat er nodig is op de werkvloer. Uitgangspunt zijn hun eigen kwaliteiten. Mensen boeken bij ons kleine successen en onze coaches helpen hen bij het vergroten van hun zelfvertrouwen. Essentieel. Wie lekker in zijn vel zit, kan veel meer aan."

Feyenoord breidt haar werkgelegenheidsprogramma de komende seizoenen fors uit. In samenwerking met bedrijven uit branches waar de vraag naar nieuw personeel het grootst is, worden vakspecifieke opleiding- en werkervaringsprogramma's ontwikkeld. Strooband: "Simpel gesteld: werkfit en vakfit. De een zal vier maanden nodig hebben om dit te worden, de ander misschien anderhalf jaar. Prima, die tijd en aandacht kunnen we bieden."

Feyenoord op CV

Wie zichzelf bij Feyenoord heeft klaargestoomd voor een reguliere baan, kan daarna voor een dienstverband terecht in het brede netwerk van samenwerkingspartners en sponsoren van de topclub. Strooband: "Met Feyenoord op je CV kun je ergens binnenkomen. En we doen dit niet voor niets - de urgentie is hoog. Het is mooi dat het economisch goed gaat, maar ondertussen zitten op Rotterdam-Zuid duizenden jongeren zonder baan of diploma thuis. Die hebben kansen nodig, die we als Feyenoord gelukkig kunnen bieden."

Tijdens Hand in Hand naar Werk zullen velen een baan gevonden hebben, verwacht Strooband. Maar de maatschappelijke coaches van de topclub kijken ook met een schuin oog naar diegenen voor wie dat er nog niet inzit. "Zelfs Rotterdammers van Zuid zijn verbaasd als ze horen dat Feyenoord volop kan helpen op weg naar werk. Lukt het niet tijdens Hand in Hand naar Werk dan zijn er bij ons nog genoeg andere kansen om weer aan de slag te gaan."

Bovenstaand artikel is geschreven door Steven van der Hoeven in De Metro

Dit artikel delen