Maatschappelijk

Scoor een boek 2020 van start!

Laaggeletterdheid komt nog steeds veel voor in Nederland, terwijl goed leren lezen voor opgroeiende kinderen van groot belang is. Met het project Scoor een Boek slaan bibliotheken, basisscholen en eredivisieclubs de handen ineen. Ruim 22.000 leerlingen van 588 verschillende basisscholen uit het hele land gaan komende 9 weken aan de slag om zoveel mogelijk boeken te lezen (‘scoren’). Ze worden door profvoetballers gestimuleerd om zo spelenderwijs het lezen te bevorderen.

Het project start met een officiële ‘aftrap’, waarin een leesconsulent de school bezoekt met een motiverende videoboodschap of persoonlijk bezoek van een profvoetballer. Het startsein wordt gegeven om de komende 9 weken zoveel mogelijk boeken te scoren. Tijdens ‘de rust’ bespreekt de leesconsulent de gelezen boeken en zien de leerlingen de tweede videoboodschap. Na 9 weken wordt de Schooleditie afgesloten met ‘een fluitsignaal’. Dit is een dag met sport en spel, waar ook de eindscore van Scoor een Boek! bekend wordt gemaakt.

Doordat de kinderen in contact staan met de profvoetballers, motiveert en stimuleert dit de kinderen om zoveel mogelijk boeken te lezen. “Normaal hou ik niet zo van lezen, maar nu ga ik wel echt mijn best doen om veel boeken te scoren.” Aan welk boek hij het eerst wil beginnen? “De Gorgels!” zegt Sil, een basisschoolleerling uit Tilburg.Naast deze schooleditie is er ook een speciale thuiseditie. Gezinnen kunnen deelnemen en opdrachten uitvoeren rond bewegen en taal. Met een klassencompetitie per voetbalclub strijden de klassen om de meeste verzamelde punten door het uitvoeren van de thuisopdrachten. De opdrachten in de app worden ingesproken door onder meer Arjen Robben, Paskie Rokus en Jochem Myjer.

3 februari trapten de eerste basisscholen af met het initiatief. In de komende weken gaan de ruim 500 andere basisscholen ook van start. De volgende eredivisieclubs doen mee aan Scoor een Boek: FC Groningen, AZ, PSV, FC Emmen, Willem II, Heracles Almelo, RKC Waalwijk, VVV-Venlo, Fortuna Sittard, FC Utrecht, ADO Den Haag en sc Heerenveen. Naast deze eredivisieclubs zijn er ook verschillende clubs uit de Keuken Kampioen Divisie die zich verbinden aan het leesproject.

Meer informatie over Scoor een boek! is te vinden op: www.scooreenboek.nl

Foto: Omroep Veldhoven

Dit artikel delen