De gezamenlijk aanpak voor ‘gastvrij en veilig voetbal’ is afgelopen week besproken door de ministers Helder (VWS) en Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), Marianne van Leeuwen (directeur betaald voetbal KNVB), Jan de Jong (directeur Eredivisie CV), Marc Boele (directeur Keuken Kampioen Divisie), regiegroep voetbal en veiligheid en het Supporterscollectief.
Deze integrale aanpak is eerder al op 2 augustus gepresenteerd in een speciale roadmap, zie Samen voor gastvrij en veilig voetbal | KNVB. De voortgang en het versterkingsplan zijn besproken. Hieronder de reacties:
“We zijn enorm blij dat we nu kunnen starten met het experiment rondom de digitale meldplicht en wordt uitgerold bij de eerste drie gemeentes. Dit zorgt ervoor dat wij samen met de politie, mensen met een stadionverbod effectief buiten de stadions kunnen houden”, aldus Jan de Jong (Eredivisie CV).
“Er is niet één oplossing voor het bestrijden van dit probleem, het gaat om elkaar aanvullende maatregelen van alle partijen die verantwoordelijkheid dragen op dit gebied: KNVB, clubs, leagues, kabinet, gemeentes, politie, OM en uiteraard supportersverenigingen. Deze integrale aanpak hebben we begin augustus gepresenteerd en blijven we de komende tijd uitbouwen. Het doel is gastvrij en veilig voetbal voor iedereen”, aldus Marianne van Leeuwen (KNVB).
“Deze zomer zijn we naar Engeland geweest, waar ze de afgelopen jaren een succesvol beleid op dit gebied hebben gevoerd. We zagen veel overeenkomsten met ons gezamenlijke beleid. Het belangrijkste verschil met Nederland is dat ze daar daders vaker strafrechtelijk vervolgen. We juichen het toe dat in de nabije toekomst ook in Nederland meer zaken strafrechtelijk zullen worden opgepakt.”
PAKKANS NOG HOGER
Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie): “Het voetbal start momenteel zelf met de uitrol van identity based access bij drie verschillende clubs. Dit is een belangrijke stap om de gastvrijheid en veiligheid in de stadions te verhogen. Een club weet hiermee precies wie er in huis zijn. Dus als je je misdraagt, dan is de pakkans nog hoger dan die nu al is. Die gaat dan naar de 100%.”
“We willen dat iedereen die naar het stadion komt om te genieten van het voetbal dat op aangename en plezierige wijze kan doen. Zonder dat zij zich druk hoeven te maken of een wedstrijd wordt stilgelegd, uitgespeeld of onder veilige omstandigheden het stadion kunnen verlaten. We zijn er voor de échte voetbalfan die zich altijd gedraagt, ongeacht de uitslag van de wedstrijd. Want voetbal is een spel voor iedereen èn van iedereen. Het is een sport waar verbinding en plezier voorop staan. En voor geweld of haat is daar geen plek, nooit”, aldus Minister Helder van Langdurige Zorg en Sport.
“Échte fans komen naar het stadion om hun club aan te moedigen en te genieten van het voetbal. En naast blijdschap af en toe ook samen verdriet te delen. Want verliezen hoort er net zo goed bij als winnen, maar je gedraagt je. En als je niet tegen je verlies kan of doelbewust het spel probeert te saboteren, ben je niet welkom en blijf je thuis.”
“We willen dat fans ongedwongen, veilig en met plezier van een voetbalwedstrijd kunnen genieten. Helaas is daar een stevige aanpak voor nodig tegen een kleine groep kwaadwillenden die het verpest voor de rest. Blijdschap en teleurstelling horen bij een sport van winnen of verliezen. Geweld is daar nooit onderdeel van.”
CONSEQUENTER EN STEVIGER
Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid: “Voetbal is een prachtige sport. Helaas wordt die soms beschamend lelijk gemaakt door uitwassen. Om ervoor te zorgen dat iedereen die dat graag wil weer veilig kan genieten van een potje voetbal, hebben we samen met alle partners een duidelijk plan neergelegd. We hebben in Nederland veel mogelijkheden om relschoppers aan te pakken, maar dan moeten die mogelijkheden ook echt ingezet worden door alle partners. Maatregelen moeten dus consequenter en steviger worden ingezet. Geen ruimte voor relschoppers in de sport.”
In de Kamerbrief van 28 september 2023 heeft minister Yeşilgöz-Zegerius aangegeven welke aanvullende maatregelen er worden genomen. Iemand die zich misdraagt bij het voetbal komt daar niet mee weg. Er zal vaker een meldplicht worden opgelegd en het OM gaat wanneer zaak voor de rechter komt vaker een strafrechtelijk stadionverbod eisen. Daarnaast zal er streng en consequent worden opgetreden tegen personen die gezichtsbedekkende kleding meedragen of gebruiken. De duur van een stadionverbod wordt daarvoor verhoogd.
8 MILJOEN ECHTE SUPPORTERS
“Het betaald voetbal is voor de samenleving van grote maatschappelijke betekenis. Dit gaat verder dan alleen een competitie, de liefde voor het voetbal brengt in ons land meer dan 8 miljoen mensen samen, inspireert tallozen om zelf te gaan sporten en het draagt bovendien ruim 2 miljard euro bij aan het BBP (Bruto Binnenlands Product). Laten we ruimte bieden aan de echte supporters en de mooie kanten van het voetbal vooral niet uit het oog verliezen door het asociale gedrag van een aantal nep-supporters, waar we allemaal klaar mee zijn”, aldus Marianne van Leeuwen.