Eredivisie

Uitgelicht: De stille opmars van PSV

In de titelstrijd draaide het de laatste weken voornamelijk om Feyenoord en Ajax. Zo gek is dat niet, aangezien de twee aartsrivalen lang nek-aan-nek gingen, maar in hun voetsporen is PSV aan een stille opmars bezig. De Eindhovenaren zijn al negen competitieduels ongeslagen en staan inmiddels zelfs op een gedeelde tweede plek.

“Als dit het jaar is dat het moest gebeuren, dan verkoop je niet je beste spelers in de winter”, zei Ruud van Nistelrooij vorige week. De uitspraak van de PSV-trainer klinkt begrijpelijk, maar opvallend genoeg lijkt PSV statistisch gezien weinig last te hebben van de verkoop van Cody Gakpo en Noni Madueke.

Sinds het WK is afgelopen verloren de Eindhovenaren slechts één keer (een gevoelige 1-0 bij FC Emmen), maar bleven ze verder ongeslagen in twaalf van de dertien competitieduels in 2023. Ze scoorden zelfs vaker dan iedere andere eredivisieploeg: 29 keer. Dit weekend tegen Excelsior kan PSV zelfs voor de tiende opeenvolgende eredivisiewedstrijd ongeslagen blijven. Niet gek voor een ploeg die twee sterren in de aanval verloor, waaronder de topscorer van de Eredivisie van dat moment.

Een belangrijke factor hierin is Luuk de Jong, die de doelpunten de laatste weken aaneenrijgt. In zijn laatste zes eredivisiewedstrijden was hij goed voor vijf goals, waaronder een dubbelklapper tegen N.E.C. in de vorige speelronde. Mede dankzij die productie heeft Luuk de Jong nu de top vijf van de all-time topscorerslijst van PSV in zicht.

PSV - Eredivisietopscorers aller tijden

# Speler Goals

1)

Willy van der Kuijlen

308

2)

Coen Dillen

120

3)

Luc Nilis

110

4)

Hallvar Thoresen

106

5)

Mateja Kezman

105

6)

Luuk de Jong

102

Hoe weet PSV zo vaak te scoren? Dat is in de eerste plaats te danken aan de effectiviteit uit standaardsituaties: de Eindhovenaren scoorden al vijftien keer uit een dood spelmoment (exclusief strafschoppen). Dat zijn er minstens drie meer dan iedere andere ploeg dit eredivisieseizoen. Maar nog belangrijker: PSV is dodelijk op de counter. Op het onderdeel “snelle uitbraken”, waarbij de bal op de eigen helft wordt veroverd en snel een tegenaanval wordt gestart, zijn de Eindhovenaren gedeeld Europees kampioen.

Weet PSV zaterdag opnieuw het net te vinden en in de race te blijven voor de titel? Om 20:00 uur treft het team van trainer Ruud van Nistelrooij aan tegen Excelsior Rotterdam.

Europese Top 10 competities 2022/23 : Goals na snelle uitbraak

# Team Goals na snelle uitbraak

1)

PSV

9

2)

Paris Saint-Germain

9

3)

Manchester United

7

4)

AC Milan

7

5)

Sturm Graz

6

6)

  1. FC Union Berlin

6

7)

AS Monaco

6

Dit artikel delen