Eredivisie

Uitgelicht: Feyenoord – PSV: een garantie voor spektakel

Ontmoetingen tussen Feyenoord en PSV zijn vaak een garantie voor spektakel. Eerder dit seizoen won PSV met 4-3 in het Philips Stadion, waar ze een jaar eerder nog met 0-4 hadden verloren van de Rotterdammers. De laatste ontmoeting in de Kuip, in mei 2022, eindigde in 2-2, waar het gesprek van de dag vooral een late penalty was. Saai is het nooit, dus er staat zondag een boeiend affiche op het programma.

Feyenoord zal PSV met veel zelfvertrouwen ontvangen in de eigen Kuip. De Rotterdammers zijn in blakende vorm: ze zijn al twaalf Eredivisieduels ongeslagen, verloren sowieso pas één competitieduel dit seizoen en zijn sinds het laatste speelweekend voor het WK de trotse koploper van de Eredivisie. Dat is onder meer te danken aan een sterke defensie: Feyenoord kreeg in geen van de laatste twaalf Eredivisieduels meer dan één tegendoelpunt, de laatste keer dat Feyenoord dertien competitiewedstrijden op rij in één seizoen niet meer dan één goal tegen kreeg was in 1979/80 (toen precies 13 duels op rij).

Toch mag ook de aanval van Feyenoord niet worden onderschat. Die verovert namelijk acht keer per wedstrijd het balbezit in het meest aanvallende derde van het veld, het hoogste gemiddelde voor een ploeg in een Eredivisieseizoen sinds Opta de competitie volledig analyseert (2010/11). Zelfs in de grootste tien competities van Europa is Feyenoord daarmee eerste.

Grootste 10 Europese competities 2022/23

Team Balveroveringen in aanvallende derde per wedstrijd

Feyenoord

8.0

Benfica

7.7

FC Porto

7.1

Athletic Club

6.7

FC Bayern München

6.7


Het zal voor PSV hoe dan ook geen gemakkelijke wedstrijd worden. De Eindhovenaren verloren in de winterse transferwindow Cody Gakpo en Noni Madueke en wisten slechts twee van de laatste zes competitieduels te winnen. Buitenshuis gaat het ook nog niet geweldig voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij: er werd al vier keer een uitwedstrijd in de Eredivisie verloren, dit aantal lag voor het laatst hoger in 2013/14 (toen 8).

Er zal dus creativiteit nodig zijn om iets te forceren tegen Feyenoord. Dat kan onder meer van Xavi Simons komen, die bij vrijwel iedere aanval van PSV betrokken is. De passketens waarbij Simons dit Eredivisieseizoen aan deelnam, waren in totaal 17,1 Expected Goals waard, een getal dat alleen hoger ligt bij Ajacied Dusan Tadic (17,5). Dit impliceert dat Simons veel gevaar toevoegt aan een aanval van PSV zodra hij daarbij betrokken wordt.

Speler xG-waarde van passketens waarbij speler betrokken is

Dusan Tadic

17,5

Xavi Simons

17,1

Tijjani Reijnders

16,1

Ibrahim Sangaré

13,8

Jurriën Timber

13,7

Dit artikel delen