Eredivisie

Uitgelicht: PSV de eerste test voor Ajax onder Van ‘t Schip

De Eredivisie kent komend weekend twee topwedstrijden. Op zaterdag staat Ajax – PSV op het programma en een dag later AZ – Feyenoord. Dat eerstgenoemde wedstrijd op zaterdag wordt afgewerkt is vrij uniek te noemen. Het gebeurde deze eeuw pas drie keer eerder dat deze twee ploegen op deze dag tegen elkaar stonden en voor het laatst op 1 december 2012. Toen won Ajax in de Johan Cruijff Arena met 3-1.

Inmiddels is Ajax bezig aan een reeks van drie nederlagen tegen PSV, maar nog nooit verloren de Amsterdammers vier keer op rij van de Eindhovenaren in de Eredivisie. Toen Ajax en PSV eerder dit seizoen op 29 oktober tegenover elkaar stonden in Eindhoven werden de Amsterdammers bij voorbaat al kansloos geacht. Het werd 5-2 voor PSV en de Amsterdamse verdediging was zo lek als een mandje. Vanaf de eerstvolgende wedstrijd stond John van ’t Schip voor de groep en sindsdien is Ajax al elf competitieduels op rij ongeslagen. Daarbij moet wel worden vermeld dat geen van deze wedstrijden tegen de huidige top-4 van de Eredivisie werd gespeeld. Tegen een PSV dat momenteel iets minder in vorm is, zal Ajax zich in eigen huis kansrijker achten.

29 oktober 2023 PSV-er Hirving Lozano scoort 5-2 tijdens de wedstrijd PSV - Ajax.

Deze maand haalde Ajax met 81-voudig Engels international Jordan Henderson de broodnodige ervaring en kwaliteitsimpuls binnen. Met 491 officiële wedstrijden voor Liverpool op de teller, veelal als aanvoerder, een ideale speler om de jonge Ajacieden bij de hand te nemen. Tegen PSV kan hij zijn debuut maken, waarmee hij met 33 jaar en 231 dagen de oudste veldspeler kan worden ten tijde van zijn Ajax-debuut in de Eredivisie sinds André Ooijer in augustus 2010 (36j, 41d) en de oudste buitenlander sinds Ismael Urzáiz in augustus 2007 (35j, 323d). Daarnaast wordt hij na Finidi George, Jari Litmanen, Nwankwo Kanu, Samuel Kuffour en Oleguer de zesde buitenlander die na het winnen van de Champions League en daarbij ook in de finale heeft gespeeld, uitgekomen is in de Eredivisie.

Jordan Henderson als toeschouwer tijdens de wedstrijd Heracles - Ajax (2-4)

Spelers met meeste Eredivisiegoals tegen Ajax

Luuk de Jong, net als Henderson 33 jaar oud, verkeert in de vorm van zijn leven. Hij maakte dit Eredivisieseizoen al zeventien doelpunten, waarvan zeven in zijn laatste vier duels. En ook tegen aankomend tegenstander Ajax weet hij net makkelijk te vinden. Hij was in elk van zijn laatste zes Eredivisieduels met de Amsterdammers trefzeker (7 goals), een reeks die geen enkele andere speler ooit neergezet heeft tegen Ajax. In totaal scoorde De Jong al negen keer tegen Ajax. In de hele Eredivisiehistorie deden slechts vier spelers dat vaker.

Spelers Eredivisiegoals tegen Ajax

Cor van der Gijp

12

Ruud Geels

10

Hans Venneker

10

Dick Nanninga

10

Luuk de Jong

9

Kenneth Perez

9

Hallvar Thoresen

9

Ronald Lengkeek

9

Tonny van der Linden

9

Willy van der Kuijlen

9

Chris Coenen

9

Dit artikel delen