Eredivisie

Uitgelicht: spectaculaire topper op komst

Met Ajax – PSV staat dit weekend een onvervalste eredivisietopper op het programma. Het zijn de twee clubs die de Eredivisie het vaakst wisten te winnen en nu ook als nummers één en twee de onderlinge ontmoeting ingaan. De twee clubs ook met de grootste budgetten en, kijkend naar de topscorerslijst, de meest productieve spelers.

Om met de topscorerslijst te beginnen: die wordt gedomineerd door spelers van Ajax en PSV. Het kwartet Cody Gakpo (9 goals), Brian Brobbey (8), Xavi Simons (8) en Steven Bergwijn (7) leidt het doelpuntenklassement, aangevuld met Feyenoords Danilo (ook 7). Dat is geen verrassing, want Ajax en PSV scoren dit seizoen aan de lopende band in de Eredivisie. Ajax heeft voor de zevende keer in de clubgeschiedenis minstens 38 goals gemaakt in de eerste elf eredivisieduels van een seizoen; voor PSV is het de achtste keer in de clubgeschiedenis dat het na twaalf eredivisieduels op minstens veertig goals staat.

De verwachting is daarom ook dat er dit weekend een doelpuntrijke wedstrijd gespeeld gaat worden. In de laatste acht onderlinge ontmoetingen wisten Ajax en PSV beide zestien keer te scoren: een gemiddelde van vier goals per wedstrijd in totaal.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie

10-1-2021

Ajax - PSV

2-2

Eredivisie

10-2-2021

Ajax - PSV

2-1

KNVB Beker

28-2-2021

PSV - Ajax

1-1

Eredivisie

7-8-2021

Ajax - PSV

0-4

Johan Cruijff Schaal

24-10-2021

Ajax - PSV

5-0

Eredivisie

23-1-2022

PSV - Ajax

1-2

Eredivisie

17-4-2022

PSV - Ajax

2-1

KNVB Beker

30-7-2022

Ajax - PSV

3-5

Johan Cruijff Schaal

PSV wist de laatste twee ontmoetingen met Ajax te winnen en zou voor het eerst sinds 2000 een reeks van drie opeenvolgende zeges neer kunnen zetten tegen de rivalen uit Amsterdam. Destijds was het derde duel een klinkende 4-0 zege voor de Eindhovenaren, mede dankzij een hattrick van Ruud van Nistelrooij. Toch is het zeker geen uitgemaakte zaak dat PSV de wedstrijd van zondag zal winnen: in eredivisieverband lukte dat namelijk al zeven duels niet tegen Ajax.

Verder kan een aantal spelers mooie records vestigen of aanscherpen. Zo is Steven Berghuis al de speler die deze eeuw de meeste goals maakte tegen PSV in eredivisieverband (6), dus weet hij wat het is om te scoren tegen de Eindhovenaren. Andersom wist Luuk de Jong te scoren in zijn laatste drie eredivisieduels met Ajax en kan hij de eerste speler ooit worden die dit namens PSV in vier opeenvolgende duels met de Amsterdammers doet (trainer Ruud van Nistelrooij bleef steken op drie duels, net als Balázs Dzsudzsák).

Tot slot is het altijd oppassen geblazen voor Cody Gakpo, die in zijn eerste twaalf eredivisieduels van dit seizoen al goed was voor negen goals en elf assists. Hij is daarmee de derde speler deze eeuw die in de eerste twaalf eredivisieduels betrokken was bij twintig goals, na Ruud van Nistelrooij (27 in 1999/00) en Luis Suárez (23 in 2009/10).

Dit artikel delen