Eredivisie

Uitgelicht: Welke aanvaller pakt de hoofdrol tijdens PSV – Ajax?

Wedstrijden tussen PSV en Ajax zijn altijd belangrijk, maar met beide ploegen vijf wedstrijden voor het einde op 62 punten is de ontmoeting dit weekend misschien wel cruciaal. Ondanks dat de teams allebei liever hoger op de ranglijst hadden gestaan, laten zowel PSV als Ajax de laatste weken maar weinig punten liggen. PSV is al twaalf wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie (W8, G3) en won zelfs de laatste zes thuisduels in de competitie, maar Ajax verloor dan weer geen van de laatste tien eredivisiewedstrijden buitenshuis (W6, G4).

Om het seizoen nog een beetje glans te geven snakt Ajax naar een zege op PSV. De Amsterdammers wonnen geen van de drie voorgaande eredivisieduels met PSV en Feyenoord dit seizoen (G1, V2), slechts zeven keer bleef de club in alle vier de ontmoetingen met deze ploegen in een jaargang zonder zege, voor het laatst in 2005/06.

Lastig wordt het zeker, want met de laatste bekerfinale, Johan Cruijff Schaal en de eerdere Eredivisie-ontmoeting dit seizoen, staat Ajax nu op drie opeenvolgende nederlagen tegen PSV in alle competities. De Eindhovenaren kunnen voor de tweede keer in de clubhistorie vier keer op rij winnen van de Amsterdammers; eerder gebeurde dat in 1996-1997 (4).

Luuk de Jong was eerder dit seizoen de maker van de belangrijke openingstreffer namens PSV tegen Ajax. De spits kwam in elk van zijn laatste vier competitieduels met de Amsterdammers tot scoren en kan de derde speler ooit worden die in vijf eredivisiewedstrijden op rij tegen deze ploeg scoort. Eerder vonden alleen Antoine ‘Spitz’ Kohn in 1962 en Dirk Kuijt in 2006 vijf competitiewedstrijden op rij het net tegen Ajax. Maar dat is niet het enige waar De Jong Kuijt kan achterhalen. In totaal was de PSV’er bij negen doelpunten direct betrokken tegen Ajax (6 goals & 3 assists), alleen Kuijt noteerde deze eeuw meer goals of assists tegen de ploeg uit de hoofdstad (10).

Meeste goals+assists tegen Ajax deze eeuw

# Speler Goals Assists G+A

1)

Dirk Kuijt

7

3

10

2)

Blaise Nkufo

8

1

9

-

Luuk de Jong

6

3

9

4)

Balázs Dzsudzsák

5

3

8

-

Michiel Kramer

5

3

8

Bij Ajax is het treffen met PSV de eerste terugkeer in het Philips Stadion voor Steven Bergwijn. De aanvaller verloor slechts één van zijn voorgaande 54 eredivisiewedstrijden in Eindhoven (W44, G9) en was gemiddeld eens per 123 minuten bij een treffer betrokken in dit stadion (14 goals, 17 assists). Met PSV wist hij hier onder meer in 2018 twee keer met liefst 3-0 te winnen van Ajax.

Bergwijn kan na Ruud Geels de tweede speler worden die zowel namens PSV als Ajax trefzeker is tijdens PSV – Ajax in de Eredivisie. De aanvaller lijkt bovendien zijn oude vorm te hebben hervonden, want hij was trefzeker in zijn laatste twee Eredivisieduels. De laatste keer dat hij drie keer op rij het net vond in de competitie was in december 2018 in het shirt van PSV.

Dit artikel delen