Eredivisie

Vangelis Pavlidis en Luuk de Jong winnaars Willy van der Kuijlen-trofee 2023/'24

Vangelis Pavlidis en Luuk de Jong zijn de winnaars van de Willy van der Kuijlen-trofee 2023/'24. Zowel de spits van AZ als PSV maakten beiden 29 competitietreffers en zijn daardoor samen topscorer van de Eredivisie. Beide spelers krijgen de prijs uitgereikt op de Eredivisie Awards.

Vangelis Pavlidis

Vangelis Pavlidis kwam dit seizoen alle 34 wedstrijden in actie voor AZ. De 25-jarige Griek schoot daarin 29 keer raak: zestien keer met rechts, tienmaal met links en drie kopgoals. De meeste goals daarvan werden in de eerste seizoenshelft gemaakt. Pavlidis schoot zijn naam letterlijk de geschiedenisboeken in door in de eerste tien speelrondes elke eredivisiewedstrijd te scoren.

Na slechts vijftien speelrondes had de AZ-spits, samen met Santiago Giménez, al 18 treffers achter zijn naam staan. Niet voor niets dat Pavlidis zowel in augustus als oktober uitverkozen werd tot Eredivisie Speler van de Maand. Ook in de tweede seizoenshelft schoot de aanvaller wekelijks met scherp. In 10 van de 17 wedstrijden was Pavlidis telkens trefzeker. Over het hele seizoen schoot Pavlidis zelfs in 24 van de 34 wedstrijden raak. 

Na Kees Kist (twee keer), Mounir El Hamdaoui, Vincent Janssen en Alireza Jahanbakhsh is voor de zesde keer een speler van AZ topscorer geworden van de Eredivisie. Alleen Kees Kist (34 doelpunten in 1978/'79 en ook 29 goals in 1981/'82) wist vaker te scoren dan de huidige nummer negen. Daarnaast is Pavlidis de vierde Griekse topschutter in de Eredivisie en zelfs de derde Griek in de laatste vier seizoenen (na Georgios Giakoumakis en Tasos Douvikas).

Luuk de Jong

Luuk de Jong kwam dit seizoen eveneens alle 34 wedstrijden in actie. De 33-jarige aanvoerder van PSV kwam in de laatste speelronde door twee doelpunten op gelijke hoogte met Pavlidis: 29 goals. Bijzonder is dat De Jong bijna net zo vaak met rechts (10), links (9) als met zijn hoofd (10) scoorde. De spits maakte twee hattricks: tegen Excelsior (13 januari) en PEC Zwolle (24 februari). Mede dankzij zijn hattrick in Zwolle won Luuk de Jong in februari de Eredivisie Speler van de Maand-prijs.

Luuk de Jong was eerder in 2018/'19 topscorer van de Eredivisie (toen 28 goals) en is nu de zeventiende eredivisiespeler met meerdere topscorerstitels. Deze eeuw lukten dat alleen Mateja Kezman (3) en Klaas-Jan Huntelaar (2). Luuk de Jong is de 21e topscorer in dienst bij PSV, waardoor de Eindhovenaren op gelijke hoogte komen met Ajax (21). Daarnaast gaat Luuk de Jong officieel de boeken in als de 'oudste' topscorer ooit: met een leeftijd van 33 jaar en 266 dagen streeft de spits Ruud Geels in 1980/'81 voorbij (destijds 32 jaar en 313 dagen).

Zevende keer een gedeelde topscorer

Zonder het coronaseizoen 2019/'20 meegeteld is het voor de zevende keer in de historie dat niet één, maar twee spelers topscorer in de Eredivisie zijn geworden. Vorig jaar gebeurde dit ook met Xavi Simons en Tasos Douvikas (beiden 19 treffers). Zowel Vangelis Pavlidis als Luuk de Jong krijgen de Willy van der Kuijlen-trofee uitgereikt op de Eredivisie Awards. Deze awardshow wordt op maandag 2 september 2024 live uitgezonden op ESPN en YouTube.

De trofee is vernoemd naar de all-time Eredivisie topscorer Willy van der Kuijlen (311 goals). Georgios Giakoumakis won in 2021 de eerste editie, gevolgd door Sébastien Haller (2022), Tasos Douvikas en Xavi Simons (beiden 2023).

Dit artikel delen