Eredivisie

Vijf antwoorden op vragen over stadionbezoek in de huidige coronatijd

De voetbalstadions zien er bij de start van het seizoen redelijk vol uit. Dat roept in de huidige coronatijd wellicht vragen. Hieronder geven wij samen met KNVB en Keuken Kampioen Divisie hier antwoord op.

1. Niet bij alle events is publiek toegestaan, heeft het betaald voetbal een uitzonderingspositie?

Nee. Het kabinet bepaalt op advies van het Outbreak Management Team (OMT) welke coronamaatregelen in welke sector nodig zijn. Dat geldt ook voor alle events met publiek. Op basis van de wetenschappelijke resultaten van Fieldlab Evenementen is besloten dat onder bepaalde voorwaarden geplaceerde en ongeplaceerde evenementen met publiek kunnen plaatsvinden. Bij de huidige coronamaatregelen voor publieksevents heeft de overheid gekeken of de bezoekers vaste (zit)plaatsen hebben of niet.

Het betaald voetbal zit in de categorie buitenevents met placering, wat consequenties heeft voor alle initiatieven in deze categorie (zie vraag 2) van evenementen. Daarom kan op dit moment tweederde van de stadions gebruikt worden voor toeschouwers. Het betaald voetbal is hierin geen specifieke uitzondering, ook andere evenementen als concerten, culturele voorstellingen, sportwedstrijden en optredens met vaste zitplaats mogen 67% publiek ontvangen.

2. Is het bezoeken van voetbalstadions coronaproof?

Ja, dat is verantwoord en veilig. Bezoekers krijgen alleen toegang als ze gevaccineerd zijn, een negatieve coronatest hebben en/of kunnen aantonen onlangs corona te hebben gehad. Vervolgens zit men in de buitenlucht. Eerder is aangetoond dat ventilatie van belang is om de verspreiding van het virus tegen te gaan, waarbij duidelijk werd dat er buiten nauwelijks besmettingen plaatsvinden. Momenteel mag tweederde van de stadioncapaciteit worden gebruikt, waarbij bezoekers gelijkmatig over het stadion worden verspreid. Aangezien een stadion is ingedeeld in vakken, met een eigen ingang, blijft het aantal contacten van toeschouwers beperkt tot het aantal mensen in het betreffende vak.

Ook hebben supporters verschillende tijdsloten om naar het stadion te komen. Iemand die achter het doel zit kan dan ook niet in contact komen met iemand die aan de lange zijde van het veld zit. Dit bleek ook uit Fieldlab onderzoek: het aantal contacten in de voetbalstadions is zeer beperkt, er is geen mensenmassa, waarbij iedereen door elkaar loopt en elkaar zo kan aansteken. Dit alles wordt ook onderstreept door de wetenschappelijke Fieldlab resultaten en in de voetbalstadions hebben zich tot dusver ook geen besmettingshaarden voorgedaan. Ook niet tijdens de vier EK-wedstrijden in Nederland.

3. Moet men nog 1,5 meter afstand houden in het stadion?

Nee, gezien alle maatregelen (zie vraag 2) in combinatie met het inmiddels lagere aantal coronabesmettingen én de hoge vaccinatiegraad in de samenleving, vindt de overheid dat niet langer nodig. Vandaar dat we ook niet langer de lege tribunes met hier en daar een toeschouwer zien, zoals wel het geval was tijdens het vorige seizoen. Bij een tweederde bezettingsgraad in een stadion ga je sowieso al door de 1,5 meter heen.

4. Wanneer mogen de stadions weer helemaal vol?

Wij streven als gehele evenementensector uiteraard naar 100% publiek bij alle evenementen. De Fieldlab onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat dit nu al veilig en verantwoord kan. Daarom hebben organisatoren en makers van evenementen zich verenigd in de Alliantie van Evenementbouwers. Dit om met één mond te spreken met ‘Den Haag’. Wij steunen de oproep om alle live evenementen met 100% publiek weer mogelijk te maken.

Volgens het huidige pakket coronamaatregelen van de overheid, mag nu tweederde van de capaciteit van de stadions worden gebruikt voor de toeschouwers. Deze maatregelen lopen tot (in elk geval*) 20 september, de verwachting is dat we daarna naar 100% van het stadion kunnen. Dat is maar goed ook want 67% van het stadion gebruiken is voor de clubs niet kostendekkend en dus op de lange termijn niet houdbaar. Wij hopen dat het betaald voetbal net als andere evenementen in de cultuur, sport en entertainment zo snel mogelijk weer met 100% publiek kan plaatsvinden.

*Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus.

5. Wat kunnen bezoekers zelf doen?

Het aantal coronabesmettingen zo laag mogelijk houden is uiteraard een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is er niets zo sfeervol als een vol stadion met supporters die hun club aanmoedigen. Stadionbezoekers kunnen helpen dat alle ontwikkelingen zo snel mogelijk de goede kant op gaan door zich eenvoudig aan alle hygiënemaatregelen te houden en de aanwijzingen in en rondom het stadion op te volgen. Dus bijvoorbeeld door de exacte tijden aan te houden waarop men het stadion in en uit mag en door binnen zoveel mogelijk op de eigen stoel te (blijven) zitten.

Dit artikel delen