Maatschappelijk

Vitesse verzorgt respectlessen op middelbare scholen

De afgelopen periode heeft Vitesse Betrokken ‘Respectlessen’ verzorgd aan middelbare scholieren in Arnhem en omgeving. Met deze lessen wil Vitesse Betrokken 1300 leerlingen in de leeftijd 13 t/m 15 jaar bewust maken van de betekenis van respect, racisme en discriminatie.

Tijdens de lessen worden verschillende filmpjes, herkenbare voorbeelden en stellingen gebruikt om de leerlingen te activeren. Ook worden thema’s behandeld die aansluiten bij hun interesses. Door in te spelen op actuele gebeurtenissen, zoals discriminatie vanaf de tribune of het verspreiden van ongewenste video’s op social media blijven de lessen herkenbaar en relevant voor de leerlingen. Respect is één van onze kernwaarden in de samenleving. Enkele voorbeelden van vragen die behandeld worden zijn als volgt: “Hoe reageer jij op een overtreding op het voetbalveld” of “Wat doe jij met een leeg bakje friet op de tribune, als er geen prullenbak in de buurt is?” Respect voor elkaar is soms niet vanzelfsprekend. Daarom vinden wij het als Vitesse Betrokken belangrijk om met onze respectlessen hieraan een bijdrage te leveren’’, aldus Kevin Janssen, MVO manager van Vitesse Betrokken.

Wanneer mogelijk worden supporters ingezet die een stadionverbod hebben gekregen vanwege racistische of discriminerende uitingen.  Als onderdeel van een alternatieftraject mogen zij, als ze hun verhaal hebben verteld en spijt hebben betuigd eerder terug keren in het stadion.

 

Samenwerking Bureau Halt

De respectlessen van Vitesse worden vaak aangeboden in samenwerking met Bureau Halt. Halt heeft de wettelijke taak om grensoverschrijdend gedrag te bestraffen en heeft ook op het gebied van preventie de autoriteit. Halt geeft veel voorlichtingen aan scholen, waar de respectlessen van naadloos op aansluiten.

 

Foto's: Vitesse

Dit artikel delen