Maatschappelijk

Voetballen met dementie als tegenstander

Stel je voor: voetballen terwijl je vergeet wie je teamgenoten zijn en een indirecte vrije trap toch direct nemen. Dat is niet te doen zou je denken. Bij de Oldstars van VVV-Venlo kan het echter wel. Chrit heeft dementie en voetbalt al drie jaar lang met veel plezier bij de Oldstars van de Venlose club.

Het merendeel van de VVV-Venlo Oldstars is ondanks hun leeftijd, kerngezond. Toch lopen er een paar speciale verhalen tussen. De een heeft een kapotte knie, de ander een hartkastje en de volgende Oldstar is doof. En Chrit, Chrit is dement. Er zijn maar weinig mensen die voetballen met dementie. Chrit laat zien dat niks hem weerhoudt om zijn spel te kunnen spelen.

Open kaart spelen

Drie jaar geleden sloot Chrit (66) aan bij de Oldstars van VVV. Hij heeft meteen zijn verhaal verteld aan de groep. “Door meteen open kaart te spelen, maak je het een stuk makkelijker voor jezelf. Je voorkomt nare opmerkingen of gefrustreerde reacties. De groep heeft het heel positief opgevangen”, zegt Chrit. Het is een groep waarbij humor en sportiviteit voorop staan, wat belangrijk is voor mensen met een ziekte of beperking.

Ook de groep vindt het fijn om Chrit erbij te hebben. “Hij is gewoon een aardige gast”, klinkt het volgens teamgenoten. “Heel fijn om hem erbij te hebben. Indirecte vrije trappen neemt hij altijd direct, maar dat is het dan ook. Hij is een volwaardige Oldstar van VVV.”

Vrijheid

Chrit zit inmiddels op de gesloten afdeling van een verpleeghuis in Venlo. Hij vindt het erg fijn dat hij toch in alle vrijheid kan voetballen: “Het was verschrikkelijk om mijn vrouw te moeten verlaten, maar het ging niet meer. De situatie was onhoudbaar en mijn vrouw had last van mijn ziekte. Gelukkig word ik nu elke week door een teamgenoot opgehaald om te kunnen voetballen. De namen kan ik niet onthouden, maar verder merken mijn teamgenoten er weinig van. En gelukkig gaat het proces van dementie nog traag. Waarschijnlijk komt dat omdat ik blijf bewegen. Prikkels opzoeken is belangrijk en ik hoop nog lang onderdeel te zijn van deze groep.”

Meer informatie over Oldstars: www.oldstars.nl

Dit artikel delen