Eredivisie

Volledige concept competitieprogramma Eredivisie 2024/'25

Twee kersverse eredivisionisten trappen het seizoen 2024/’25 op vrijdag 9 augustus (20.00 uur) af in de Euroborg. De eerste Klassieker van het seizoen staat al gepland voor zondag 1 september als Feyenoord thuis Ajax op bezoek krijgt. Begin november staat een heuse Super Saturday op het programma met de wedstrijden Feyenoord - AZ en Ajax - PSV, terwijl een dag later de IJsselderby geprogrammeerd staat. Bekijk hieronder het hele conceptprogramma. 

De eerste Klassieker staat al gepland in speelronde 4 op zondag 1 september. Feyenoord krijgt dan Ajax op bezoek. Jan Bluyssen, manager competitiezaken bij de KNVB, legt uit: “Ook dit seizoen zijn de meeste topduels ingepland na Europese speelrondes, daar ontkomen we helaas niet aan. Dat heeft nog altijd te maken met de beperkte ruimte die er is om gelijke omstandigheden te creëren, mede vanwege het risicokarakter van deze wedstrijden en de verplichting om ze op zondag te spelen. Daarnaast leidt de andere opzet van de UEFA-clubcompetities tot meer internationale wedstrijden en een hogere druk op de Eredivisie. Daardoor zijn er weer minder mogelijkheden om wedstrijden met een dergelijk risicokarakter te spelen.”

Zet wedstrijden van jouw club in je agenda (automatisch)

Wil jij de wedstrijden van je favoriete club automatisch inladen in je agenda op je mobiel? Download dan de Eredivisie App! Daarnaast blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in de Eredivisie, kan je alle officiële statistieken bekijken en meer.

Johan Cruijff Schaal

De 28ste editie van de Johan Cruijff Schaal, tussen titelhouder PSV en TOTO KNVB Bekerhouder Feyenoord, staat op het programma voor zondag 4 augustus om 18.00 uur in Eindhoven.

Deelnemers Europees voetbal

PSV, Feyenoord, FC Twente, AZ, Ajax en Go Ahead Eagles hebben zich geplaatst voor Europees voetbal. FC Twente, Ajax en Go Ahead Eagles spelen mogelijk Europese play-offs en hebben de mogelijkheid om de competitiewedstrijd tussen hun twee play-off-duels te verplaatsen naar midweeks in september. Dit omdat deze Europese wedstrijden van groot belang zijn om het hoofdtoernooi van de UEFA-clubcompetities te bereiken.

Daarnaast zijn er ook voor later in de Europese toernooien mogelijkheden om wedstrijden uit te stellen en zo de Europese deelnemers maximaal te faciliteren in aanloop naar cruciale wedstrijden. Tenslotte zijn de Europese deelnemers ook dit jaar vrijgesteld van de eerste ronde in de TOTO KNVB Beker en stromen zij in december in de tweede ronde in.

Wijzigingen in het speelschema

Eind augustus wordt gekeken of het eredivisieprogramma moet worden afgestemd op het programma van de deelnemers aan Europees voetbal. Begin september worden vervolgens waar nodig de wedstrijden in de speelrondes 5 tot en met 14 in speeldag en/of aanvangstijd aangepast en worden de wedstrijden in de speelrondes 15 tot en met 21 ingepland op dag en aanvangstijd. Voor speelrondes 22 tot en met 32 gebeurt dit eind december.

Afstemming

Dit concept competitieprogramma is afgestemd tussen het competitiebestuur betaald voetbal (KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie), alle betaald voetbalclubs, ESPN, de lokale autoriteiten en Supporterscollectief Nederland. Begin volgende week wordt het competitieprogramma definitief vastgesteld. Jan Bluyssen: “Met alle clubs, betrokken partijen en belangen is het een enorme puzzel, maar naar ons idee ligt er een mooi schema. Het EK is nog in volle gang, maar we kijken er naar uit dat de competities weer van start gaan. We danken wederom alle partners voor hun flexibiliteit en meedenken en zien uit naar een schitterend seizoen.”

Dit artikel delen