Eredivisie

Uitgelicht: Luuk de Jong op weg naar meer records in Johan Cruijff Schaal

Vrijdag opent het Nederlandse voetbalseizoen met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Veel spelers zullen vol spanning aan de aftrap staan van de eerste finale van het seizoen, maar voor Luuk de Jong is het bijna gewoon om in de seizoensouverture in actie te komen. Met veel succes. De spits heeft al enkele records op zijn naam staan rondom de Johan Cruijff Schaal en kan zijn naam nog iets prominenter in de geschiedenisboeken spelen.

Mocht Luuk de Jong in actie komen in de Johan Cruijff Schaal heeft hij zijn eerste record al binnen. Voor de zevende keer komt hij dan in actie in de strijd om de Nederlandse Supercup, vaker dan iedere andere speler. Nu deelt hij dit record nog met drie anderen. Vijf van de voorgaande zes keer ging De Jong ook met eremetaal naar huis. Alleen Ronald Waterreus wist ook zo vaak deze prijs te pakken, bij winst wordt De Jong ook hier dus alleen recordhouder.

Gewonnen Johan Cruijff Schalen

Speler Wedstrijd Gewonnen

Luuk de Jong

6

5

Ronald Waterreus*

6

5

Daley Blind

6

2

Ulrich van Gobbel

6

2

11 spelers

5

*Ronald Waterreus won nog een zesde JC Schaal in 1997 maar zat toen de volledige wedstrijd op de bank.

Doelpunten en Assists

Eén record heeft de PSV-spits nu al op zak: geen speler was bij zoveel doelpunten betrokken in de Johan Cruijff Schaal als Luuk de Jong, die drie goals maakte en twee assists gaf in deze wedstrijden. Vorig jaar lukte het de aanvaller niet om zelf het net te vinden, maar gaf hij wel een assist op Guus Til. Til was als eerste speler ooit goed voor een hattrick waardoor hij naast onder andere De Jong één van de zes spelers is die drie keer trefzeker waren in de Johan Cruijff Schaal. Kan één van beide de eerste speler worden die vier keer het net vindt in dit duel?

Meeste Goals & Assists

Speler Goals Assists Goals+Assists

Luuk de Jong

3

2

5

Arnold Bruggink

2

2

4

Phillip Cocu

3

1

4

Cody Gakpo

1

3

4

Jeremain Lens

3

1

4

5 spelers (o.a. Guus Til)

3

Flikt Bijlow het weer?

Bij Feyenoord staat een stuk minder ervaring op het veld als het gaat om de Johan Cruijff Schaal. Alleen Justin Bijlow kwam al eens in actie in deze wedstrijd. In 2018 nam de doelman wel een heldenrol op zich door in de strafschoppenserie, nota bene tegen PSV, twee pingels te stoppen. Voor Luuk de Jong was dit de enige keer dat hij niet met de schaal naar huis ding.

Dit artikel delen