Eredivisie

Vooruitblik: creativiteit te over in absolute topper

Met slechts één punt verschil op de ranglijst is de wedstrijd tussen Ajax en PSV zondag een directe strijd om plek 1 in de Eredivisie. Na wisselende resultaten in Europa gaat de focus weer op de competitie, waar de twee titelkandidaten elkaar naar de kroon steken in een rechtstreeks duel. Zowel de Amsterdammers als de Eindhovenaren beschikken over een selectie aan topspelers, waarvan er meerdere het uitlichten waard zijn. Twee daarvan zijn de aanvallende middenvelders Steven Berghuis en Mario Götze, die hun ploegen in de as van het veld van de nodige creativiteit moeten voorzien. Een vooruitblik op de absolute topper in de Eredivisie.

Dusan Tadic en Cody Gakpo zijn momenteel de assistkoningen van de Eredivisie, met allebei zeven assists. Het is bij de bezoekers echter onzeker of vice-aanvoerder Gakpo zondag de (hele) wedstrijd meespeelt. De rol van Mario Götze zal daardoor alleen maar belangrijker worden, een verantwoordelijkheid die hij getuige zijn statistieken graag zal willen dragen.

Götze belangrijk in de Johan Cruijff Arena

Met zes assists in alle competities in 2021/22 staat Mario Götze kort achter Gakpo, en ook in de Nederlandse competitie komt zijn creativiteit tot uiting. De Duitser is aan PSV-zijde de speler die dit Eredivisieseizoen de meeste kansen creëerde uit open spel (16), een klassement waarin hij competitiebreed gezien slechts een drietal spelers voorrang hoeft te verlenen.

De Johan Cruijff Arena is een podium waarop Götze zich wat graag laat zien, hij was in de twee uitduels met Ajax in zijn carrière goed voor twee goals en twee assists (met Dortmund in 2012 en met PSV in 2021). Eerder dit seizoen scoorde de PSV’er al in Amsterdam, in de met 0-4 gewonnen wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Speler Kansen gecreëerd uit open spel
  1. Dusan Tadic (Ajax)

29

  1. Luis Sinisterra (Feyenoord)

25

  1. Steven Berghuis (Ajax)

17

  1. Mario Götze (PSV)

16

  • Jens Toornstra (Feyenoord)

16

  • Robin Maulun (SC Cambuur)

16

  • Eli Dasa (Vitesse)

16

  • Noussair Mazraoui (Ajax)

16

Berghuis trefzeker tegen PSV

Steven Berghuis is aan Ajax-kant de natuurlijke tegenhanger van Mario Götze. De Ajacied is één van de drie spelers die meer kansen uit open spel creëerde dan de PSV’er in de huidige Eredivisiejaargang, al is het verschil miniem. Berghuis manifesteert zich uitstekend in zijn negen basisplaatsen als aanvallende middenvelder bij Ajax, waarin hij direct betrokken was bij liefst tien doelpunten (4 goals, 6 assists in alle competities).

Als speler van Feyenoord maakte Berghuis vijf goals tegen PSV in de Eredivisie, sinds 2000 scoorde geen speler vaker tegen de Eindhovenaren in de competitie. Een viertal spelers maakte er ook vijf tegen PSV, Berghuis heeft de kans deze zondagmiddag voorgoed achter zich te laten.

Eredivisiegoals tegen PSV - sinds 2000 Aantal

Luis Suárez

5

Rick Hoogendorp

5

Quincy Promes

5

Reza Ghoochannejhad

5

Steven Berghuis

5

Wie wordt zondag lijstaanvoerder in de Eredivisie én het klassement van de assistkoning? Vanaf 16.45 uur gaan Ajax en PSV de strijd met elkaar in de Johan Cruijff Arena. De wedstrijd is live te volgen op ESPN.

Dit artikel delen