Eredivisie

Vooruitblik: Cruciale week voor Eredivisieclubs in strijd om coëfficiënten

Na een goede kwalificatiereeks leek de opmars van de Eredivisie op de UEFA coëfficiëntenranglijst niet te stoppen. Vorig seizoen werd plek zes officieel overgenomen van Portugal en dit seizoen ging Nederland de strijd met Frankrijk aan voor plek vijf. Ondanks er nog vier Nederlandse clubs actief zijn in de Europese clubtoernooien is de stijgingskans naar een vijfde plek inmiddels flink gedaald: slechts 6,5%. De focus lijkt daarmee verlegd op het verstevigen van plek zes op de UEFA coëfficiëntenranglijst en Frankrijk in het spoor te blijven in de mogelijke strijd om plek vijf.

Ondanks plek vijf tijdens de groepsfase nog virtueel in handen was van Nederland, is daar de afgelopen weken door de prestaties van Nederlandse- en Franse clubs in de Europese clubtoernooien verandering in gekomen. Teams uit de Franse Ligue 1 hebben het gat van 2,8 punten overbrugd en inmiddels virtueel de vijfde plek in handen. Hoewel het verschil nog klein is (59,7 punten voor Frankrijk en 59,3 punten voor Nederland) lijkt een vijfde eindnotering steeds minder reëel te worden.

In samenwerking met Opta is middels een simulatie (Opta Power Rankings) onderzocht hoe waarschijnlijk een vijfde plek aan het einde van het seizoen is. Waar de Nederlandse clubs vóór de groepsfase nog een kans van 61,8% hadden op een vijfde eindnotering, is dit na vijf rondes in de groepsfase teruggelopen naar een kans van slechts 6,5%. De kans dat Frankrijk plek vijf gaat behouden is aanzienlijk toegenomen: 93,5%.

PSV en Feyenoord zeker van overwintering

Van de Nederlandse clubs zijn voorlopig alleen PSV en Feyenoord zeker van overwintering. PSV wist zich knap staande te houden in Groep B van de UEFA Champions League door te winnen van RC Lens (1-0) en bij Sevilla (2-3) en in eigen huis beide ploegen op gelijke hoogte te houden (1-1 tegen RC Lens en 2-2 tegen Sevilla). Met acht punten is PSV zeker van de tweede plek en kan het tegen Arsenal dinsdagavond (18.45 uur) nog belangrijke extra coëfficiëntenpunten binnenhalen. PSV is ongeslagen in eigen huis deze UEFA Champions League (één keer winst en één keer gelijkspel), de club kan voor het eerst sinds 2015/16 een gehele CL-groepsfase thuis ongeslagen blijven (toen drie keer winst onder Phillip Cocu).

Feyenoord is met zes punten uitgeschakeld voor de UEFA Champions League, maar wél zeker van een vervolg in de UEFA Europa League. Feyenoord treft in de tussenronde na de winter een nummer twee uit de groepsfase van de Europa League. Woensdagavond (21.00 uur) kan Feyenoord wel goede zaken doen in het kader van de coëfficiëntenstrijd. Al treft het met Celtic een lastige tegenstander: Feyenoord won zeven van de elf duels met Schotse tegenstanders in Europese hoofdtoernooien (twee keer gelijkspel en twee keer verlies), maar won geen van de laatste drie uitduels in Schotland (één gelijkspel en twee keer verlies).

Cruciale wedstrijden Ajax en AZ

Voor Ajax en AZ staat er veel meer op het spel donderdagavond. Om 18.45 uur treed het team van trainer Pascal Jansen aan in Polen voor de laatste groepswedstrijd tegen Legia Warschau. De Alkmaarders moeten winnen van Legia Warschau om een ronde verder te komen in de UEFA Europa Conference League. Veel ogen zullen gericht zijn op de gedeelde eredivisietopscorer Vangelis Pavlidis (18 goals). Vangelis Pavlidis is met twaalf goals eveneens gedeeld topscorer in de UEFA Europa Conference League (4 goals in 2021/22, 5 in 2022/23, 3 in 2023/24 – samen met Arthur Cabral ook 12) en de speler met de meeste goal involvements in de historie van de competitie (14 – 12 doelpunten, 2 assists).

Ondanks dat Ajax uitgeschakeld is in de UEFA Europa League, heeft de club nog altijd de mogelijkheid om te overwinteren in Europa. Bij winst op AEK Athene (donderdag 21.00 uur) speelt het team van John van 't Schip na de winter in de UEFA Conference League. "Ajax moet Europees spelen, daar zullen we ook volledig voor gaan. Maar het is geen makkelijke wedstrijd, voor hen geldt hetzelfde. Zij hebben aan een gelijkspel genoeg dus we moeten winnen. Maar daar gaan we ons uiteraard op een goede manier op voorbereiden." De cijfers zijn (voorlopig) in het voordeel van Ajax: Ajax won vier van hun vijf wedstrijden tegen AEK Athene in een Europees hoofdtoernooi, de andere wedstrijd was de 1-1 in speelronde 2 van deze UEFA Europa League.

Het belang van plek zes

Het is van groot belang dat alle Nederlandse clubs goede resultaten in Europa gaan boeken deze week. Niet alleen voor dit seizoen, maar vooral ook voor toekomstige jaren. Op dit moment geeft de zesde plek recht op twee directe tickets voor de UEFA Champions League. Een positie die we graag in handen houden door de Portugese clubs op (verdere) afstand te houden. Daarnaast blijft plek vijf nog altijd in zicht: een plek dat recht heeft op drie tickets voor de competitiefase van de UEFA Champions League en één voor de kwalificatie. Al moet het gat met de Franse clubs dan komende seizoenen verkleind worden.

Dit artikel delen