Eredivisie

Vooruitblik: Frankrijk loopt in op Nederlandse clubs in strijd om plek vijf

Na een goede kwalificatiereeks leek de opmars van de Eredivisie op de UEFA coëfficiëntenranglijst niet te stoppen. Vorig seizoen werd plek zes officieel overgenomen van Portugal en dit seizoen gaat Nederland direct de strijd aan met Frankrijk voor plek vijf. Ondanks er nog vier Nederlandse clubs actief zijn in de Europese clubtoernooien is de stijgingskans naar plek 5 inmiddels flink gedaald: 33,3%. Komt er deze week een ommekeer?

Stijgingskans flink gedaald

Allereerst het goede nieuws: op dit moment is plaats vijf nog altijd virtueel in handen van Nederland met een score van 56,5 punten. Maar concurrent Frankrijk zit de Eredivisie op de hielen. Teams uit de Franse League 1 hebben in de groepsfase het gat van 2,8 punten al verkleind naar een achterstand van 1,7 punten.

In samenwerking met Opta is middels een simulatie (Opta Power Rankings) onderzocht hoe waarschijnlijk een vijfde plek aan het einde van het seizoen is. Waar de Nederlandse clubs vóór de groepsfase nog een kans van 61,8% hadden op een vijfde eindnotering, is dit na de twee speelrondes in de groepsfase teruggelopen naar een kans van slechts 33,3%. De kans dat Frankrijk plek vijf weer gaat innemen is aanzienlijk toegenomen: 66,6%.

Franse teams verdienen meer punten

In de eerste twee speelronden van de drie Europese toernooien verzamelden de Nederlandse ploegen in 5 van de 8 wedstrijden punten voor de coëfficiëntenranglijst, door twee overwinningen en drie gelijke spelen. PSV haalde dit seizoen de meeste punten op, respectievelijk gevolgd door Feyenoord, AZ, FC Twente en Ajax.

Franse teams verzamelden in 10 van de 12 wedstrijden punten voor de coëfficiëntenranglijst sinds de start van de Europese toernooien dit seizoen, dankzij hun vijf zeges en vijf gelijke spelen. Onder de Franse clubs was Lens (tegenstander PSV) het meest succesvol, gevolgd door PSG, Lille, Marseille, Toulouse en Rennes.

In tegenstelling tot de Nederlandse clubs - waar FC Twente werd uitgeschakeld door Fenerbahçe - zijn alle zeven Franse clubs nog actief in de Europese clubcompetities. De prognose is dan ook dat de Franse clubs gemiddeld méér punten (gemidddeld 14,2 per club) gaan ophalen dan de Nederlandse clubs (11,8 per club).

De procentuele kans op een eindklassering per competitie en de verzamelde punten per club (Nederland en Frankrijk).

Positieve balans overige Nederlandse ploegen

Op dinsdag kan PSV voor Nederland goede zaken doen, in Frankrijk gaat de ploeg van Peter Bosz zich meten met Lens; PSV is ongeslagen in de laatste drie directe ontmoetingen met Franse ploegen. Om 21.00 uur speelt PSV de belangrijke uitwedstrijd in Lens. Peter Bosz kan in Frankrijk nog niet beschikken over Noa Lang en Armel Bella-Kotchap. Zij kampen met blessures

Feyenoord speelt woensdag (18.45 uur) in De Kuip tegen Lazio; de Rotterdammers wonnen dertien keer en verloren geen van de vijftien thuiswedstrijden in Europees verband onder Arne Slot en kwamen in die periode gemiddeld 3,1 keer per thuiswedstrijd tot scoren. Het goede nieuws is dat Santiago Giménez terugkeert van een schorsing. De Mexicaan viel weliswaar geblesseerd uit in de zege op Vitesse, maar trainer Arne Slot verwacht dat Giménez er bij is. Voor Luka Ivanusec komt de ontmoeting met Lazio nog te vroeg.

Ajax gaat donderdag op bezoek bij Brighton & Hove Albion (21.00 uur), dat in deze editie van de Europa League tegen dezelfde tegenstanders één punt minder verzamelde dan Ajax. De Amsterdammers treden aan zonder hoofdtrainer Maurice Steijn: de trainer en club gingen maandagavond uit elkaar na tegenvallende resultaten.

AZ ontvangt in de UEFA Europa Conference League Aston Villa donderdag in Alkmaar (18.45 uur). AZ verloor maar één van de laatste 29 thuiswedstrijden in Europees verband. Daarnaast zijn de Alkmaarders bezig aan een uitstekende reeks in de Eredivisie, waarin Vangelis Pavlidis in alle eredivisiewedstrijden het doel trof. Gaat de Griekse spits opnieuw het verschil maken in de Conference League?

Vangelis Pavlidis wist in alle 9 eredivisiewedstrijden op rij te scoren. Treft hij donderdagavond opnieuw doel tegen Aston Villa?

Het belang van plek 5

Het land dat het seizoen 2023/2024 met het hoogste puntenaantal afsluit, heeft vanaf seizoen 2025/2026 recht op drie tickets voor de competitiefase van de UEFA Champions League en één voor de kwalificatie. Op dit moment zijn dit twee directe tickets en één voor de kwalificatie voor de nummer zes.

Tevens ziet de nummer vijf één kwalificatieticket voor de UEFA Europa League omgezet worden in een direct ticket voor de competitiefase. Ook in de UEFA Europa Conference League profiteert men van een gunstiger ticket: de nummer vijf start in de play-offs in plaats van de tweede voorronde.

Het is daarom van groot belang dat zowel PSV, Feyenoord, Ajax als AZ goede resultaten in Europa gaan boeken komende weken.

Zo werken de Opta Power Rankings

De simulaties van de coëfficiëntenranglijst zijn gebaseerd op de Opta Power Rankings. Deze rankings gebruiken een hiërarchisch Elo-rating systeem om de sterkte van een team te bepalen. Het systeem is ontwikkeld om de sterkte van schakers te bepalen en is nadien door andere sporten in gebruik genomen. Zo worden de officiële FIFA-wereldranglijsten voor mannen- en vrouwenvoetbal bepaald op dit systeem.

  • Opta Power Rankings is een wereldwijde ranglijst die een score toewijst aan meer dan 13.000 voetbalteams op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 het slechtste team is en 100 het beste team
  • De Power Rankings worden dagelijks geüpdatet en bevatten teams uit 183 verschillende landen en 413 landelijke voetbalcompetities.
  • Hoe worden de Opta Power Rankings berekend? In simpele bewoordingen gebeurt er het volgende na iedere wedstrijd: het aantal punten dat het ene team wint, wordt door het andere team verloren. Als het hoger geplaatste team (zoals verwacht) wint worden er minder punten ingewisseld. Als het lager geplaatste team (tegen verwachting in) wint worden er meer punten ingewisseld. Als het een gelijkspel wordt, krijgt het lager geplaatste team enkele punten (en verliest het hoger geplaatste team enkele punten). Hoe groter de overwinning, hoe groter het aantal ingewisselde punten.

Dit artikel delen