Eredivisie

Vooruitblik: Herbstmeister PSV met Veerman op weg naar titel?

De winterstop zit er bijna op en dat betekent dat de Eredivisie komend weekeinde weer van start gaat. Voor de onderbreking oogstten promovendi Go Ahead Eagles (11e), N.E.C. (9e) en SC Cambuur (8e) lof, waren AZ (5e) en Vitesse (4e) aan een opmars bezig na een minder begin van de competitie en werd de traditionele top-3 (voorlopig) in ere hersteld. De uiteindelijke grote winnaar van de wedstrijden voor de winterstop werd PSV, die als Eredivisiekoploper het jaar 2022 in gaan.

PSV wist op 23 december van het vorige jaar door een 2-0 zege op Go Ahead Eagles voor de 22e keer Herbstmeister van de Eredivisie te worden. Het nadert daarmee Ajax tot één, de Amsterdammers gingen namelijk 23 keer als Eredivisiekoploper een nieuw jaar in. Deze eeuw is PSV wel de absolute Herbstmeister te noemen, het was al het tiende winterkampioenschap van de Eindhovenaren.

Herbstmeister - Eredivisie 21e eeuw Aantal
  1. PSV

10

  1. Ajax

6

  1. AZ

3

  1. Feyenoord

2

  1. FC Twente

1

In totaal wist PSV in veertien van de voorgaande 21 seizoenen nadat zij Herbstmeister werden de titel uiteindelijk te pakken, in tweederde van de gevallen dus. De laatste keer dat PSV echter winterkampioen werd, in het seizoen 2018/19, moest de club de titel aan het eind van de rit aan Ajax laten.

De selectie van Roger Schmidt werd begin januari versterkt met niemand minder dan Joey Veerman. PSV troefde Feyenoord af in de strijd om de creatieve middenvelder, die statistisch gezien een prima Eredivisieseizoen kent. Zo creëerde Joey Veerman dit Eredivisieseizoen al 43 kansen voor medespelers, natuurlijk allemaal nog in dienst van sc Heerenveen. Daarmee staat hij in de top-5 van gehele competitie, en zelfs boven iedere andere PSV’er.

Cody Gakpo creëerde aan PSV-zijde de meeste kansen, 38 stuks. Dat Veerman een aanwinst voor de PSV-selectie is lijkt dus duidelijk, het is de vraag of hij zich ook direct in het basiselftal van Roger Schmidt weet te spelen. Door de afwezigheid van Ibrahim Sangaré (Afrika Cup) en het stoppen van Davy Pröpper lijkt die mogelijkheid voor Veerman er zeker te liggen.

Gecreëerde kansen - Eredivisie 2021/22 Aantal
  1. Dusan Tadic

75

  1. Orkun Kökçü

53

  1. Luis Sinisterra

48

  1. Joey Veerman

43

  1. Maximilian Wittek

43

Gecreëerde kansen - PSV 2021/22 Aantal

Joey Veerman

43

Cody Gakpo

38

Mario Götze

28

Bruma

22

Carlos Vinícius

20

Dit artikel delen