Maatschappelijk

VVV-Venlo Oc OldStars Walking Football toernooi

Het sportpark van voetbalvereniging VOS was op 24 mei het kloppende hart van het VVV-Venlo Océ OldStars Walking Football toernooi. Tijdens dit wandelvoetbaltoernooi voor 60-plussers betraden tien teams uit de regio de grasmat om een potje te voetballen. Het drukbezochte evenement kent eigenlijk alleen winnaars, want niet de winst, maar de sportiviteit en het plezier van het samen voetballen stond voorop.

OldStars is de naam waaronder 60-plussers Walking Football ofwel ‘wandelvoetbal’ beoefenen. Het voetbalproject is in 2014 opgezet door de Eredivisie CV en is omarmd door het Nationaal Ouderenfonds. Inmiddels beoefenen duizenden enthousiaste ouderen bij zo’n 200 amateur- en organisaties in het betaald voetbal deze nieuwe vorm.

Met Walking Football krijgen senioren die niet kunnen of willen deelnemen aan het traditionele voetbal (weer) de kans om een balletje te trappen. Wandelvoetbal houdt in dat tijdens een partijtje niet wordt gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het fysieke karakter van voetbal maakt plaats voor een rustige vorm van bewegen.

Goed voor lichaam en geest

Bij VVV-Venlo Océ OldStars werken 60-plussers aan hun gezondheid en fitheid door wekelijks met elkaar te voetballen. Zo draagt Walking Football eraan bij dat mensen ook op hogere leeftijd het plezier van het samen sporten met elkaar kunnen beleven. Ben Cornelissen ( 72 ) kan erover meepraten. Tot vier jaar geleden had hij nog nooit gevoetbald. Tot Cornelissen zes jaar geleden een hartaanval kreeg en zijn arts hem adviseerde te gaan bewegen. Nu is hij al vier jaar OldStars-speler bij VVV-Venlo.

“Sinds ik OldStar ben, is mijn gezondheid er sterk op vooruit gegaan. Ik woog 99 kilo, nu weeg ik 90 kilo. Mijn cholesterol is sterk gedaald en daar zijn mijn artsen erg tevreden over”, zegt hij. “Normaal gesproken ga je op mijn leeftijd niet meer voetballen. Maar het gaat prima: de kleine goaltjes, het kleine veld en lekker bewegen, dat spreekt me ontzettend aan. Samen plezier beleven aan de sport is het allerbelangrijkste. Bovendien is het voor ouderen belangrijk om onder de mensen te zijn en in beweging te blijven. Dat is goed voor lichaam en geest.”

Gezelligheid en onderling respect

Ger van Rosmalen ( 63 ) heeft als oud-prof een voetbalcarrière van bijna 25 jaar achter de rug. De oud-prof speelde in 1974 en 1975 bij Feijenoord en vervolgens 13 seizoenen bij VVV-Venlo, tot in 1988 vanwege een knieblessure een einde kwam aan zijn voetbalcarrière.

Sinds een aantal jaar is Van Rosmalen actief betrokken bij VVV-Venlo Océ OldStars. “Met wandelvoetbal kun je tot op hoge leeftijd een balletje meetrappen. Niet de prestaties, maar de gezelligheid en het onderlinge respect staan voorop. Zo hebben we een jongere speler van 48 jaar die Parkinson heeft. Hij heeft een kunstheup en is ontzettend blij dat hij er elke week bij kan zijn. We hebben ook een jong dementerende speler van 64 jaar, die door iedereen wordt geaccepteerd. Het is fantastisch om te zien hoe de sporters met elkaar omgaan.”


Origineel bericht: VVV-Venlo.nl

Dit artikel delen