Maatschappelijk

VVV-Venlo zet zich in om laaggeletterdheid tegen te gaan

Laaggeletterdheid komt in Venlo en omstreken behoorlijk veel voor. Maar liefst 17% van de kinderen verlaat het basisonderwijs met een taalachterstand. Kinderen gaan gemiddeld drie jaar langer naar school als zij boeken thuis hebben, dan kinderen uit gezinnen zonder boeken. Al met een kwartier lezen per dag breiden kinderen hun woordenschat uit.
Maar dan hebben ze natuurlijk wel leuke boeken nodig. Dat is lastig als veel locaties gesloten of minder vaak open zijn.

Om deze laaggeletterdheid tegen te gaan, zet VVV-Venlo zich samen met Bibliotheek Venlo zich in om meer boeken ‘te laten zwerven’ en diverse locaties in de regio levendig en gevuld te houden met boeken. Zes dozen vol kinderboeken zijn daarom door VVV-Venlo selectiespeler Simon Janssen gedoneerd en door KindAmbassadeurs Carmen en Izabella Hoeben van ÊÊn van de KinderzwerfboekStations, in ontvangst genomen.

Kinderzwerfboeken zijn boeken met een zwerfsticker, die zwerven van kind naar kind. Ze worden doorgegeven of ‘te vondeling gelegd’ op scholen, in wachtkamers, in minibiebs, winkels, treinen of in een KinderzwerfboekStation. In Nederland zijn ruim 3500 KinderzwerfboekStations, waarvan ruim 200 in Limburg. KinderzwerfboekStations zijn speciale plekken waar kinderen kinderzwerfboeken kunnen halen en brengen.

VVV-Venlo en Bibliotheek Venlo werkten ook al samen met ‘Scoor een Boek’, een project waar kinderen worden gestimuleerd om zoveel mogelijk boeken te lezen om laaggeletterdheid tegen te gaan. Dit sluit mooi aan op het huidige initiatief om boeken ‘te laten zwerven’.

 

Dit artikel delen