Maatschappelijk

Walhalla voor de straatvoetballers

De beste straatvoetballers van Nederland kwamen zaterdag 7 juli in Utrecht bijeen voor de landelijke finale van het straatvoetbal. Naast die finale was er echter veel meer te doen in meerdere hallen van de Jaarbeurs dat was omgetoverd tot een ware snoepwinkel voor voetballiefhebbers. Het is onderdeel van het FOX Sports & Eredivisie VoetbalFestival. YouTuber en straatvoetballer Soufiane Touzani was aanwezig om zowel zijn 'skills' te laten zien als om de prijzen uit te reiken. "Hij is zo goed, ik wou dat ik dat allemaal kon", zei de 12-jarige Mitchell uit Utrecht.

Naast de veertig jongens- en meidenteams die streden om het kampioenschap van Nederland, was er voor de individuele jongeren ook voldoende te beleven. "Een dag die in het teken van de kinderen staat", zei Nathan Rutjes. De speler die nog in onderhandeling is met zijn club Roda JC over een nieuw contract, genoot van het plezier dat alle kinderen hadden.

"Mooi toch. Dit is zo puur. Eerlijk is eerlijk, wanneer je hier binnen komt dan wil je ook direct voetballen", gaf de 34-jarige profvoetballer aan. Hij was één van de vele prominente voetballers die bij de Meet & Greet te spreken was bij het VoetbalFestival.

Daarnaast was er onder meer voetvolley, soccergolf, de dribbelchallenge, stropdasschieten, de Panna knock-out maar ook het paaltjesvoetbal van weleer waar vaders maar al te graag aan meededen. Een evenement waar kinderen naar hartenlust konden rondlopen door de hal. "Wij zijn hier met 34 kinderen vanuit Hoograven en Kanaleneiland", zei Khalid El Arbaji van Jongerenwerkorganisatie JoU uit Utrecht.

"Onze collega Manon werkt vanuit onze organisatie nauw samen met FC Utrecht en leuk dat wij ons hiervoor konden inschrijven. Vanmorgen zijn wij met de bus van FC Utrecht opgehaald in de wijk, dat was al een mooie ervaring. Ik werk met jongeren en ben altijd bezig met talentontwikkeling. Of dat nu acteerles, gitaarles of sport is, wij staan de jongeren laagdrempelig bij. De kinderen die vandaag met ons mee zijn variëren in leeftijd tussen de 10 en 14 jaar. Zij vinden het vooral spannend dat die bekende voetballers er allemaal zijn."

Wanneer Soufiane Touzani wordt opgemerkt, is dat direct te zien. De voetbalvirtuoos wordt door honderden kinderen toegezongen bij binnenkomst."Die skills willen we wel leren", zegt één van de jongeren van Khalid. "Wij hebben al vijf tegen vijf gespeeld tegen andere teams maar ook het paaltjesvoetbal en het zigzag dribbelen was vet." Khalid ziet het met een glimlach aan. "Wanneer je ziet dat kinderen blij zijn en het zo leuk vinden, dan is het toch geen probleem om je zaterdag daar aan te besteden."

Er was van alles te doen. Voor de meisjes was Ajax speelster Kika van Es een trekpleister, aan het einde van de middag kwamen ook FC Utrecht spelers Mark van de Maarel en Urby Emanuelson nog langs. Op het Beach Soccer veld buiten de hal kon worden nagenoten van het Festival. "Schitterend toch? Dit had je allemaal nog niet toen ik die leeftijd had", zei Nathan Rutjes. 

.

Dit artikel delen