Maatschappelijk

Willem II Betrokken zet Football Memories tijdelijk met papieren nieuwsbrief voort

Samen voetbalherinneringen ophalen in het Koning Willem II Stadion zit er voorlopig helaas nog steeds niet in. Toch zet Willem II Betrokken het maatschappelijke project Football Memories op een andere manier voort. Met een maandelijkse nieuwsbrief blijft het voor kwetsbare ouderen mogelijk om vanuit huis herinneringen op te halen aan de Tricolores.

Iedere deelnemer en vrijwilliger van het maatschappelijk project Football Memories ontvangt maandelijks een papieren nieuwsbrief op de deurmat. De nieuwsbrief bestaat uit onder andere uit flashbacks, verhalen uit de oude doos en leuke quizjes.

Zo wordt er in de eerste nieuwsbrief teruggeblikt op de prestaties van rechtsbuiten Bud Brocken in de jaren ’70, de knappe overwinning van Willem II op Ajax in 1996 (1-0) en kleedkamertaferelen uit 1963. Daarnaast zijn er een aantal quizjes over bijnamen van spelers en een ‘zoek de bal’-quiz, waardoor het geheugen van ouderen getraind wordt. De nieuwsbrief is hier digitaal te bekijken.
 

Football Memories

Football Memories is een project van Stichting Willem II Betrokken gericht op ouderen met (beginnende) dementie. Door samen voetbalherinneringen op te halen worden de hersenen van de deelnemers geprikkeld en positieve gevoelens gestimuleerd. Daarnaast wordt de sociale interactie, die voor deze doelgroep helaas niet meer zo vanzelfsprekend is, bevorderd.

Voor de coronacrisis ontmoetten de ouderen elkaar tweewekelijks in het stadion, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van hun club. Aan de hand van spelersfoto's, boeken, vaantjes, programmaboekjes en andere memorabilia worden herinneringen opgehaald over bijvoorbeeld de bekerwinst in 1963 of deelname aan de Champions League in 1999.

Kees Brands, een van de deelnemers en oud-speler van Willem II, vertelde in november vorig jaar zijn aangrijpende verhaal. Hoe Alzheimer zijn grootste opponent is geworden en op welke wijze Football Memories zijn leven heeft verbeterd

 

Dit artikel delen