Maatschappelijk

Willem II in de strijd tegen eenzaamheid en beginnende dementie

Op dinsdag 27 november start Willem II als eerste Nederlandse club met ‘Football Memories’, een in Groot-Brittannië beproefd concept om eenzaamheid en beginnende dementie onder ouderen tegen te gaan. Bij de eerste zes sessies van dit maatschappelijke initiatief zijn 14 deelnemers in de leeftijd van 69 tot en met 85 jaar aanwezig.

Met Willem II Football Memories duiken de deelnemers samen met diverse vrijwilligers in de 122-jarige roemrijke historie van de club. Door herinneringen op te halen wordt het geheugen van de deelnemers geprikkeld, waardoor beginnende dementie of eenzaamheid bestreden kan worden.

Zo worden er aan de hand van spelersfoto’s, boeken, vaantjes, programmaboekjes en andere memorabilia herinneringen opgehaald over bijvoorbeeld de bekerwinst in 1963 of deelname aan de Champions League in 1999. Hiervoor werkt Stichting Willem II Betrokken, de maatschappelijke tak van de club, samen met de clubarchivaris en oud-spelers. Het project start als proef en wordt na afloop onder andere met de Universiteit van Tilburg geëvalueerd.

Het maatschappelijk project ‘Football Memories’ is overgewaaid uit Groot-Brittannië, waar het nu al 9 jaar wordt toegepast. Arjen Pijfers, recentelijk bij Willem II nog uitgeroepen tot Vrijwilliger van het jaar, leerde in Schotland hoe het project in de praktijk werkt en coördineert dit project nu bij Willem II Betrokken. In december wordt een tweede bijeenkomst van Willem II Football Memories georganiseerd en in 2019 de overige vier.

Willem II Football Memories is tot stand gekomen in samenwerking met De Wever, Thebe, ContourdeTwern, ETZ, Met je hart Tilburg, Convivio, Het Laar, Tilburg University en Oude Glorie Willem II. Dit met ondersteuning van Eredivisie CV en Ladies' Circle Tilburg.

Meer informatie over Willem II Football Memories is te lezen op willem-ii.nl 

Dit artikel delen