Maatschappelijk

Willem II zorgt voor 5.844 extra gelezen boeken in Tilburg

Aangemoedigd door profvoetballer Pol Llonch lazen 54 bassischoolklassen in Tilburg binnen 10 weken samen meer dan 5.800 boeken. Dat maakte Van Stappershoef, burgemeester van de gemeente Goirle, dinsdag bekend bij de sportieve afsluiting van het bijzondere leesproject Scoor een boek! in het stadion van Willem II. Het project is opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken, waar zij de bassischoolleerlingen van de gemeente Tilburg, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Goirle uitgedaagd hebben om met hun klas zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 en groep 6 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij De Aftrap in week 1 kregen de kinderen een motiverende videoboodschap van Pol Llonch. De Willem II-speler daagde de leerlingen uit om in de 10 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter.

Jasmijn van basisschool De Regenboog uit Goirle is enthousiast over het project: “We vonden lezen eerst écht heel saai, maar nu is het wel heel leuk! Vooral omdat we stickers mogen plakken voor ieder boek dat we hebben gelezen. Ik denk dat ik na het project ook door blijf gaan met boeken lezen.”

In drie rondes namen 54 klassen van 23 basisscholen het tegen elkaar op bij allerlei verschillende spellen. Door het spelelement worden de leerlingen enthousiast gemaakt. De voetballers waar ze tegenop kijken laten zelf ook weten dat ze van lezen houden en dat is weer een stimulans voor de kinderen om er ook mee aan de slag te gaan. 

De combinatie van voetbal en boeken vergroot daarbij het leesplezier. De Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II willen op deze manier bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling van basisschoolleerlingen. In Nederland verlaat 1 op de 10 leerlingen de basisschool met taal- en leesproblemen. Die achterstand heeft gevolgen voor iemands verdere toekomst en loopbaan.

Dit artikel delen