Eredivisie Awards

Xavi Simons uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand augustus

Xavi Simons is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand augustus. In de vier eerste speelrondes van het seizoen heeft de 19-jarige PSV'er volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. Brian Brobbey is voor de tweede keer verkozen tot het Johan Cruijff Talent van de Maand. PSV en sc Heerenveen zijn beiden met drie spelers hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand.

Superstart Xavi Simons

Xavi Simons kan terugkijken op een superstart bij PSV, de club waar hij deze zomer een krabbel zette onder een vijfjarig contract. De van Paris Saint-Germain overgekomen speler schoot woensdag in de wedstrijd tegen FC Volendam zijn team al na 20 seconden op voorsprong. Het was voor Simons alweer zijn zesde eredivisiedoelpunt na vier duels; alleen Dries Mertens scoorde in 2011 evenveel doelpunten sinds zijn debuut voor PSV (6 goals in eerste 4 wedstrijden). Simons is met zijn 19 jaar en 132 dagen de jongste speler met deze prestatie in de eredivisiehistorie.

De middenvelder anex aanvaller noteerde daarnaast twee assists. Hierdoor was Simons in augustus elke 43 minuten betrokken bij een doelpunt van PSV. Een diepere duik in de statistieken onderstrepen zijn belang in het team: geen speler kreeg dit seizoen zulke grote kansen als Simons (3,2 Expected Goals), terwijl slechts twee spelers meer kansen uit open spel creëerden dan de PSV-jongeling (9 gecreëerde kansen uit open spel).

Simons won in augustus met PSV van FC Emmen (4-1), Go Ahead Eagles (2-5), Excelsior Rotterdam (1-6) en FC Volendam (7-1). Het leverde de 19-jarige spelmaker drie keer een uitverkiezing tot KPN Man of the Match op.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen