Eredivisie Awards

Xavi Simons uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand Maart

Xavi Simons is voor de tweede keer dit seizoen uitgeroepen tot de Eredivisie Speler van de Maand. De spelmaker van PSV heeft op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd in maart.

Smaakmaker

De negentienjarige middenvelder annex aanvaller is in een half jaar tijd uitgegroeid tot een van de smaakmakers in de Eredivisie. Nadat Simons in augustus al in zijn eerste maand de prijs voor beste eredivisiespeler won, laat hij ook in maart alle concurrenten achter zich in de maandelijkse verkiezing.

PSV won afgelopen drie speelrondes van RKC Waalwijk (0-1) en SC Cambuur (5-2) en speelde gelijk in Arnhem (1-1). Ondanks het gat met koploper Feyenoord groter is geworden (+2 punten), kan Simons terugkijken op een voor hem uitstekende maand. De Oranje-international kwam in de laatste drie speelrondes tot twee doelpunten en één assist. Daarnaast maakte hij zeventien succesvolle dribbels (minstens vier meer dan iedere andere eredivisiespeler) en won hij de meeste persoonlijke duels (32). Het leverde Xavi Simons in alle drie wedstrijden een uitverkiezing tot KPN Man of the Match op.

Sterkhouder

Simons' naam prijkt aan kop van een aantal statistiekenlijstjes. Zo is de gedeeld topscorer in de Eredivisie (13 goals) dit seizoen de PSV'er met de meeste schoten op doel (30), dribbels (96), geslaagde dribbels (57), gewonnen duels (186) en geblockte schoten (21). Ook is Simons ten opzichte van zijn teamgenoten tot nu toe het snelste (33,44 km/h gemiddeld), liep hij de meeste kilometers (268 km), speelde de meeste minuten (2.157) en begon als enige PSV-speler alle 26 wedstrijden in de basis.

Het is voor Xavi Simons zijn tweede uitverkiezing tot Eredivisie Speler van de Maand. Naast een bokaal krijgt de 19-jarige international een Eredivisie Player of the Month-kaart in het spel FIFA 23.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentatrice Fresia Cousiño Arias. Het interview met Simons bekijk je hier

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2022/23 worden uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards.

De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en EA Sports. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, de Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen