Voetbal Geeft

Bijzondere Friese derby voor SC Cambuur g-team

Sinds september neemt SC Cambuur met een eigen g-team deel aan de Bijzondere Eredivisie. Helaas ligt deze competitie door de coronamaatregelen na vier speelrondes stil, waardoor de kinderen met een handicap niet meer konden voetballen. SC Cambuur en sc Heerenveen sloegen de handen ineen en organiseerden zelf de Friese Derby.

Twaalfde club in Bijzondere Eredivisie

Met gepaste trots werd donderdag 23 september in de rust van de wedstrijd SC Cambuur en Heracles Almelo een wel heel bijzonder team gepresenteerd: het SC Cambuur g-team. De Friese promovendus is de twaalfde profclub die deelneemt aan de Bijzondere Eredivisie, een competitie waarin g-teams van clubs als Ajax, FC Groningen, FC Utrecht, Go Ahead Eagles, N.E.C. en sc Heerenveen het vriendschappelijk tegen elkaar opnemen.

De Bijzondere Eredivisie ligt stil vanwege corona. Dat is voor deze kinderen natuurlijk lastig
Michael Breij - Profvoetballer SC Cambuur

Alternatief voor Friese Derby

SC Cambuur doet dit in samenwerking met studenten van ROC Friese Sport, die een belangrijke ondersteunde rol spelen bij zowel de trainingen als de wedstrijden. Helaas gaan de wedstrijden sinds november niet meer door, waardoor onder andere de Friese Derby - die toevallig deze week gepland stond - afgelast is. Cambuur Verbindt, de maatschappelijke stichting van de Eredivisieclub, organiseerde samen met sc Heerenveen zelf een vriendschappelijk treffen tussen beide g-teams.

,,De Bijzondere Eredivisie ligt stil vanwege corona. Dat is voor deze kinderen natuurlijk lastig, omdat ze graag buiten spelen met vrienden. Cambuur heeft er voor gezorgd dat ze alsnog hun wedstrijd tegen sc Heerenveen kunnen spelen. Dat is het mooie van Cambuur, dat ze blijven verbinden", aldus SC Cambuur-middenvelder Michael Breij, die een kijkje kwam nemen bij de Friese Derby.

Karst en Herre

In de video van de Voetbal Geeft-serie staan de broers Karst (19) en Herre (16) van het SC Cambuur g-team centraal. Ze dragen met trots hun Cambuur-tenue en als echte voetballers proberen zij op wedstrijddagen de andere clubs voor te blijven. Al is voor hen het belangrijkste dat er plezier wordt gemaakt. Doordat SC Cambuur nu een eigen g-team heeft, hoopt de club dat in de omgeving meer sportverenigingen het g-voetbal gaan omarmen.

Voetbal Geeft

Samen met de 18 clubs en Maatschappelijk Partner VriendenLoterij zet de Eredivisie zich in om iedere dag een positieve impact op de maatschappij te maken door te werken aan een gezondere, inclusievere en sterkere samenleving. In de videoserie Voetbal Geeft wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen. Bekijk hier alle andere afleveringen, gemaakt door de Eredivisie CV, ESPN en VriendenLoterij.

Dit artikel delen